Månadens boktips

Barn

Unga Vuxna

Vuxna

 

 

Januari 2020

 

Bilderböcker

Berit Älskar Russin - Annica Hedin

Morfar flyttar in - Eva Susso

Berit ska på kalas till sin kompis Aron. När Berit ska köpa present får hon plötsligt syn på någon, någon som tittar rakt in i hennes ögon med vackra ögon och en skrynklig nos. En alldeles underbar leksaksekorre.Mamma köper den till Aron i present men på kvällen packar Berit upp paketet för inte kan hon låta ekorren ligga alldeles ensam i en låda, ingen vill väl vara ensam på natten. Nästa dag på väg till kalaset tycker Berit att det känns helt fel. Inte kan man väl ge bort någon man älskar, inte kan hon ge bort Russin, som hon har döpt ekorren till. Men hon måste.

Äntligen har morfar kommit! Haddy och Emils morfar har flugit hela långa vägen från varma Gambia till kalla och snöiga Gröndal. Morfarkan inte prata svenska, men Haddy och Emil kan lite mandinka som är morfars språk. Morfar har aldrig varit i Sverige förut och har svårt att förstå hur man beter sig i affären, varför allt är så dyrt och varför man inte får elda inomhus. Han har heller aldrig sett snö förut. Vilken tur att morfar har Haddy och Emilsom får lära morfar allt dom kan.

 

Hcf

Hit, Pyton! - Anna Ehn

Modigast i världen- Malin och Alexander Karim

När Anette tvingas flytta från stan och alla sina kompisar ska hon få en överraskning och hon hoppas att det äntligen är en pytonorm som hon så länge har önskat sig. Men nej, istället köper hennes mamma en hundvalp till henne för att hon inte ska bli så ensam. I annonsen på Blocket står det att det är en liten och ljuvlig hundvalp, men det stämmer inte alls. Anette döper hunden till Pyton, då liknar ju namnet en pytonorm iallafall. Men allt blir bara jobbigt! Dessutom tvingas Anette gå i valpskola med sin olydiga hund och det är bara pinsamt eftersom Pyton vägrar lyda. I detta, som är andra boken i serien, får Pyton följa med till Curlingbanan, när mamma ska tävla i curling. Anette hoppas att Pyton ska sova hela tiden och inte ställa till med något, men såklart vaknar Pyton och katastrofen är nära. Pyton har ju inte lärt sig kommandot Hit än på valpskolan. Anette har ett tips till alla som någon gång drömt om en gullig hundvalp: Gör inte det!

I sin fantasi är Alba modig och stark och där möter hon stora faror, men i verkligheten är hon rädd för nästan allting. Bara gömd i skuggan hos pappa känner hon sig trygg. En dag måste pappa ge sig av för att hitta arbete och lämnar Alba och hennes fem vilda syskon ensamma hemma. Då händer det fruktansvärda. Under ett oväder på natten försvinner alla i byn, Albas syskon också. Det är bara Alba och Yanko, den lata geten som är kvar. Nu måste Alba och Yanko ta sig till andra sidan ön för att leta rätt på pappa. Det blir en lång och farlig vandring där Alba måste vara stark och möta många av sina rädslor.

Hcg

Hedens helgon - Lise Indahl

Carags förvandling - Katja Brandis

Josefine växer upp med sin norska mamma vid Heden i Göteborg. På fritiden snattar hon godis i butiken eller så umgås hon med sin bästis Julia. Vid ett slagsmål i skolan råkar hon ofrivilligt knocka sin motståndare och ständiga ovän Goran så han får hjärnskakning. Detta leder oväntat till en vänskap mellan Josefine, Julia, Goran och snälle Alex, som alla tycker om och som har en storebror som alla är rädda för. Tillsammans bestämmer de sig för att hjälpa dem i deras närhet som det är synd om. De kallar sig för Hedens helgon.

Carags förvandling är första delen i fantasyserien Woodwalkers. Carag växer upp som puma med sin familj i bergen. Han är hela uppväxten medveten om att de är woodwalkers, de kan förvandla sig till människor om de vill. När Carag är elva år bestämmer han sig för att han vill leva som människa. Det är inte så lätt som han tror men efter ett tag kommer han in på internatskolan Clearwater High, där han lär känna ekorren Holly, bisonoxen Brandon och birmakatten Damian. Där får han lära sig att bemästra sina förvandlingar och leva som en woodwalker, både människa och puma. Livet som woodwalker är spännande och fyllt av äventyr och ibland rent av livsfarligt.

.