7 september – 16 november
Alingsås konsthall

Catti Brandelius – 365 porträtt av Jari

Catti Brandelius är konstnär, performanceartist och sångerska. Att spegla skillnaden mellan våra drömmar och den verklighet vi lever i är ett kännetecken för Brandelius konstnärskap. Genom sina olika alter egon diskuterar hon feminism, konst och politik.

 

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius porträttet som motiv. Projektet är inspirerat av Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av.

Picasso ”älskade kvinnor” och varje kvinna som kom in i hans liv påverkade hans konst. De allra flesta av Picassos kvinnor var själva konstnärer men i egenskap av hans modeller avbildades de som passiva former, medan han själv var den aktive skaparen. Kvinnornas bidrag var att de inspirerade honom till ständigt nya stilar.

Brandelius har istället låtit sin make, Jari Enqvist, vara musa och modell. Mellan 2017-2019 har hon framställt porträtt på honom i ett flertalet tekniker – film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk.

365 porträtt av Jari är ett personligt projekt – en kärleksberättelse – men det tar även upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt – konstnären och den avbildade. Vem får bli konstnär? Vems berättelse är det som räknas och vem ska konsten handla om? Vad innebär det att bli sedd och avbildad genom en annan människas lins? Går det att rättvist teckna någon annans porträtt?

Brandelius skildrar sin man Jari som hantverkare, grubblare och musiker. Hon är intresserad av att finna det lite obekväma och svåra i vardagen, men vill hennes modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?

 

Catti Brandelius bor och verkar i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Gävle. Brandelius är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009 där hon var specialelev för Marie-Louise Ekman och projektelev på den grafiska avdelningen. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men hon arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans.

Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. Vi har bland annat sett henne som Miss Universum som vände på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara, Profesora – en självproklamerad professor och folkbildare, Evert Taube, den bittra countrysångerskan Red Cloud Carter och Elitakrobaten. Under projektet 365 porträtt av Jari har nu en helt ny inkarnation – Showtjejen – vuxit fram ur ett uns av tristess i det långtgående avbildandet av Jari.

 

Program under utställningen

Vernissage
Lördag 7/9 kl. 10-14. Utställningen invigs kl. 12.00 av Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Efter invigningen sker ett kortare samtal med Catti Brandelius och performance av Jari Enqvist.

Konstnärssamtal
Torsdag 26/9 kl. 17.30
Catti Brandelius berättar om sitt konstnärskap och utställningen 365 porträtt av Jari.

Konst till kaffet
Onsdag 9/10 kl. 11.00
Du fikar medan vi berättar om utställningen 365 porträtt av Jari. ​Kaffe + kaka 10 kr

Bokcirkel
Torsdag 10/10 kl. 10.00
Obs, plats: Kulturhuset, Karin Boye-rummet

Under bokcirkeln diskuterar vi Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter, en bok som inspirerat konstnären Catti Brandelius i arbetet med utställningen. Drömmen om Ester är en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Den ställer frågan om vem som har möjlighet att skapa och uttrycka sig i vårt samhälle, då som nu. Alingsås bibliotek har fem exemplar av boken, finns även som e-bok. Utöver det skaffar man boken själv. 

Anmäl dig till bibliotekarie Christer Boberg: christer.boberg@alingsas.se

Slow Art – ett lugnt sätt att se på konst
Torsdag 7/11 kl. 17.30
Vi möts och betraktar utställningen i lugn tystnad under ca 20 minuter. Därefter samtalar vi över en fika och utbyter tankar och reflektioner kring upplevelsen.

 

Information

När: 7 september – 16 november, kl 10.00 – 14.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta