7 september – 16 november
Alingsås konsthall

Catti Brandelius – 365 porträtt av Jari

Catti Brandelius är konstnär och performanceartist. I sitt konstnärskap utgår hon från vardagen men gestaltar den på ett annorlunda sätt. Med humor och fräckhet undersöker och ifrågasätter hon normer och invanda mönster.

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius möjligheten att teckna någons porträtt. Projektet är inspirerat av Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av.

Picasso ”älskade kvinnor” och varje kvinna som kom in i hans liv påverkade hans konst. De allra flesta av Picassos kvinnor var själva konstnärer men i egenskap av hans modeller avbildades de som passiva former, medan han själv var den aktive skaparen. Kvinnornas bidrag var att de inspirerade Picasso till ständigt nya stilar.

Brandelius har istället låtit sin make, Jari Enqvist, vara musa och modell. Mellan 2017-2019 har hon framställt porträtt på honom i ett flertalet tekniker – film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk.

365 porträtt av Jari tar upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt – konstnären och den avbildade. Vem får bli konstnär? Vems berättelse är det som räknas och vem ska konsten handla om? Vad innebär det att bli skärskådad och avbildad? Går det att rättvist teckna någon annans porträtt?

Brandelius skildrar sin man Jari som hantverkare, grubblare och musiker. Oundvikligen sätts även drömmen om tvåsamhet under lupp och får sig några törnar under resans gång. Brandelius  är intresserad av att finna det obekväma och svåra i vardagen, men vill hennes modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?

Catti Brandelius (f. 1971 i Gävle) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men Brandelius arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans.

Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. Vi har bland annat sett henne som Miss Universum, som vände på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara, och Profesora, en självproklamerad professor och folkbildare. Hon valde att bli Evert Taube och greppade då lutan med sikte mot Atlanten. Därefter utmanade hon en medelålders kropp med försök till volter som Elitakrobaten. Under projektet 365 porträtt av Jari har nu en helt ny inkarnation – Showtjejen – vuxit fram ur ett uns av tristess i det långtgående avbildandet av Jari.

-------------------------------------------------------------------------------
Catti Brandelius utställning 365 porträtt av Jari är en del i Göteborg International Biennial for Contemporary Art och utställningsprogrammet Gibca Extended där lokala kontexter sammanvävs med globala frågor och existentiella tankar.

Curator för Gibca 2019 men också för 2021, är Lisa Rosendahl. Med utgångspunkt i inbjudan att curatera två upplagor av GIBCA och koppla dem till varandra, kommer det curatoriska ramverket att använda sammanflätning som centralt motiv och metod. 2019 års biennal är början på en konversation, där reflektioner och frågeställningar som lyfts fram kan ligga till grund för vidare samtal, relationer och samarbeten. Titeln ‘Part of the Labyrinth’, speglar denna ingång.

Biennalens titel, ‘Part of the Labyrinth’, är lånad från den danska poeten Inger Christensens svar på Descartes axiom ”Jag tänker, alltså är jag” från 1637: ”Jag tänker, / alltså är jag en del / av labyrinten” (ur Brev i april, 1979).

Röda Sten Konsthall är huvudman för GIBCA.

Program under utställningen

Vernissage
Lördag 7/9 kl. 10-14. Utställningen invigs kl. 12.00 av Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Efter invigningen sker ett kortare samtal med Catti Brandelius och performance av Jari Enqvist.

Konstnärssamtal
Torsdag 26/9 kl. 17.30
Catti Brandelius berättar om sitt konstnärskap och utställningen 365 porträtt av Jari.

Konst till kaffet
Onsdag 9/10 kl. 11.00
Du fikar medan vi berättar om utställningen 365 porträtt av Jari. ​Kaffe + kaka 10 kr

Bokcirkel
Torsdag 10/10 kl. 10.00
Obs, plats: Kulturhuset, Karin Boye-rummet

Under bokcirkeln diskuterar vi Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter, en bok som inspirerat konstnären Catti Brandelius i arbetet med utställningen. Drömmen om Ester är en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Den ställer frågan om vem som har möjlighet att skapa och uttrycka sig i vårt samhälle, då som nu. Alingsås bibliotek har fem exemplar av boken, finns även som e-bok. Utöver det skaffar man boken själv.

Anmäl dig till bibliotekarie Christer Boberg: christer.boberg@alingsas.se

Slow Art – ett lugnt sätt att se på konst
Torsdag 7/11 kl. 17.30
Vi möts och betraktar utställningen i lugn tystnad under ca 20 minuter. Därefter samtalar vi över en fika och utbyter tankar och reflektioner kring upplevelsen.

När: 7 september – 16 november, kl 10.00 – 14.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta