30 november 2019 - 11 januari 2020
Alingsås konsthall

Jan Bergerlind – Inte bara på loftet

Välkommen in i Jan Bergerlinds fantastiska julvärld där vi möter tomtar som åker skridskor på frusen sjö, har snöbollskrig och bjuder älgarna på äppelkalas i skogsgläntan!

Jan Bergerlind har sin tomteverkstad i anslutning till hemmet i Hyssna, Marks kommun. Under slutet av 1900-talet var han en av Skandinaviens mest anlitade illustratörer och illustrerade allt från böcker till reklam. 2004 valde han att sluta arbeta på uppdrag och istället satsa på egen produktion och under åren har hans tomtemotiv, på bland annat julkort, sålt i miljonupplagor. Originalmålningarna hittar du här – i Alingsås konsthall.

Målningarnas motiv och estetik för osökt tankarna till Jenny Nyström (1854–1946) som har skapat bilden av den svenske tomten så som vi känner honom idag. Nyström blev känd när hon, på eget bevåg, illustrerade Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton. När Rydberg senare skrev sin berömda dikt Tomten gick uppdraget att illustrera texten till Jenny Nyström.

Idag har Jan Bergerlind axlat rollen som uttolkare av den svenska tomten och visst kan man se likheter i uttryck även om det finns en hel del som skiljer dem åt. Medan Jenny Nyströms tomtar är lite spetsigare till form, uttryck och även humör så är Bergerlinds tomtar snälla och, framför allt, rökfria.

Miljöerna i målningarna är hämtade från noggrant utforskade områden. Äskhults by, 1800-talsbyn utanför Kungsbacka där man kan strosa mellan timrade stugor och stengärdesgårdar, Åsle Tå med Sveriges största samling backstugor såväl som miljöerna omkring hemmet i Hyssna. När Bergerlind på 1970-talet flyttade från Majorna till Hyssna bodde många äldre i byn och han tyckte om att lyssna till deras berättelser om livet förr. För dem var tomten ett reellt fenomen att förhålla sig till, som krävde gröt på trappan och frukt i huset – annars brann gården upp eller korna släpptes ut lösa.

Men hur är det med Bergerlind själv – tror han på tomtar? Nja, är svaret. Men ibland sätts fantasin i rörelse när han sitter i ateljén och hör hur det tassas ovanför på loftet. Och med lite fantasi kan man få det till två fötter och inte möss…

Program under utställningen

Vernissage
Vernissagen/invigningen genomfördes Lördag 30/11  av Anne Gunnevik, ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter framträdande av Kulturskolans elever på temat Tomten.

Tomtesagostund
Fredag 6/12 kl. 10.30 – Tipp, tapp, tipp, tapp… Mys in julen med våra barnbibliotekarier!  Vi läser tomtesagor och bjuder på varm och härlig julstämning mitt i Jan Bergerlinds tomteutställning.

Ålder 3–6 år, 30–40 minuter. Som förskola anmäler ni er på barnungabibliotek@alingsas.se om ni vill komma, max 5 barn/avdelning och tillfälle.

Avtäckning av Göteborgs-Postens tomtekonstverk
Lördag 7/12 kl 12.00. Varje år sedan 1996 har Göteborgs-Posten  bjudit in en konstnär att skapa ett verk med tema Tomten. Först ut var Ernst Billgren och efter det har, bland andra, Charlotte Gyllenhammar, Karin Broos, Lars Lerin och Jan Bergerlind gett sin bild av tomten. Vem blir det i år? Varmt välkomna på avtäckning av årets tomtekonstverk som finns på plats i konsthallen.

Konst till kaffet
Onsdag 11/12 kl 11.00 – Du fikar medan vi berättar om utställningen. Kaffe + kaka 10 kr.

Paketinslagning och rimstuga
Torsdag 19/12 kl. 17.30 – Om fantasin är knapp, få rim och papp på din klapp! Paketets form och inslagning kan ibland vara lika viktigt som dess innehåll. Hos oss finns papper, snöre, lack och annat som göra att du kan slå in ett roligt, knasigt och fint paket. Tillsammans rimmar vi till klappen! Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

När: Lördag 30 november, kl 10.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta