7 oktober
Alingsås museum, Alingsås bibliotek, Alingsås konsthall

Kulturnatta!

Red ut trasslet i ditt liv med en konstnär, berätta en känslig hemlighet för en skådespelare, träffa Pikachu och Björn Ranelid, knockas av poesi och sjung ut till E-type. Välkommen till en heldag och helkväll där du bjuds på en sötsaltsyrlig kulturblandning!

Årets kulturnatta börjar med Familjelördag kl 10-15 i samarbete med Sparbanken Alingsås, med ny utställning på museet och program i konsthallen och biblioteket. Kulturnatta fortsätter sedan med föreställningar, eld, upptåg, konst, musik och roliga upplevelser till långt in på natten!

Se programmet för Familjelördagen här.

Museets nya utställning "Hem - om Alingsås som hem, då och nu" är öppen hela dagen. Läs mer om vad museets nya utställning handlar om här.

Konsthallens utställning "Rumsligheter och andra hemligheter" är öppen hela dagen. Läs mer om vad konsthallens utställning handlar om här.

Kulturhuset och museet är öppet från kl 10.00 – 22.00

Program för Kulturnatta

16.00 Invigning. (Kulturhuset)

15.30-17.30: Hemligheter, fulheter och trevligheter: biktbås (Museet)

Kom till museets biktbås och berätta en hemlighet för Peter Lorentzon eller Jan Coster. Något trevligt, eller kanske något fult? Något som du aldrig berätta för någon. Det material som skådespelarna får in i form av berättelser, gör de en improvisationsteater på med premiär kl. 19.30. (Museet)

15.00 och 17.00: Workshop – HEMligheter med Charlotte Petterson. Museet

Hur liten kan en människa bli för att leva i ett dockskåp? Tillsammans bygger vi rum och personligheter för de som bor i staden “Brunobananien” där alla får hälsa på oavsett storlek. Kom och låt dig inspireras att tapetsera, bygga möbler och hem i miniatyr. Vi bygger för karaktärer vi kommer på under tidens gång. Inga förkunskaper finns i varken stil eller pyssel. Workshopen börjar med ett kort inspirations-intro av Camia PIA, sedan hjälps vi åt och skapar. Vi avslutar Workshopen för de som vill med en kort reflektion. Camia PIA Pettersson är konstnär, illustratör och pedagog. Arbetar med Skulptur, måleri, grafik, teckning och installationer i miniatyr med projektet Bertil Göransson som bor i dockskåpet hemma hos Camia PIA.

16.15-16.45 Sagolikt med AMTS (Kulturhuset, scenen)

Alingsås musikteatersällskap tar dig med in i sagornas magiska värld där allt är möjligt. Vem vet vilka karaktärer du får stifta bekantskap med?

16.30-17.00 Peppig familjevisning av museets nya utställning ”Hem – om Alingsås som hem, då och nu”. (Museet)

Hur har människor tänkt och känt om Alingsås som hem förr och nu? Varför lämnar Läs mer om vad utställningen handlar om här.

16.45-17.30: Linedanceuppvisning och workshop. Åmanska parken

Kom och se en uppvisning i linedance och var med och lär dig en dans som ALLA kan vara med på – gammal som ung! Med Monica'z linedance.

17.00-22.00: Red ut livets trassel! Workshop och fotoutställning med Sian Hedberg. (Konsthallen)

Konstnären Sian Hedberg, bosatt i Borås, bjuder in till en workshop som handlar om att fläta samman livets lösa trådar och trassliga nystan till något gemensamt, det handlar om mötet mellan konstnär och publik eller deltagare. Här utgår workshopens deltagare tillsammans från en grund, ett tak av flätad tråd. Och bygger sedan väggar genom samtal och tystnad, av tråd och garn. Ta gärna med er personliga saker att hänga i verket.

"Det som skapas har inte jag eller någon enstaka person kontroll över. Som livet - oväntat. Släpp kontrollen. Hjälp mig fläta ihop livets tunnel. Red ut livets trassel. Berätta, eller skapa. Eller både och. Var kreativ med din livshistoria, dina trassel och knutar. Visa upp eller bara skapa. Livet är inget en har total kontroll över eller syr själv. Det är ett skapande. Tillsammans med omgivning och människor i omgivningen. Okontrollerbar och oväntat. Det blir som det blir. Kom och knyt ditt eget trassel, snacka skit, eller berätta en historia. Jag lyssnar, vi flätar."

Mer finns på KulturUngoms hemsida, här, vi har även ett facebook event här.

17.00: Pokemon Parkour med Veelox Freerun. (Åmanska parken)

Pikachu med vänner är på besök i Åmanska parken och man vet aldrig vad dom kan hitta på.

17.00-19.00: Konsten att välja glädje, Kaj Pollack. (Estrad)

Det fodras träning i att lära sig välja bra tankar. Varje känsla jag har är ett resultat av en tolkning. Men kan man bli glad när man får parkeringsböter? Ja, varför inte. Kay Pollack bjuder på en spännande och rolig föreläsning. Biljetter krävs och köps här:

17.00-17.30, samt 17.40-18.00: Kulturskolan bjuder på musikunderhållning. (Kulturhuset, scenen)

Stråk- samt pianoelever och lärare från Alingsås Kulturskola bjuder på ett gediget musikframträdande med allt från klassisk musik till folkmusik. 

18.00- 18.40 Poetry slam med poet Louise Halvardsson. (Kulturhuset, scenen)

Louise är estradpoet, författare, föreläsare och metafor-brottare med examen i journalistik. Med okuvlighet inspirerar hon andra att skriva, läsa texter och läsa upp texter. Kom och skratta, bli irriterad, förvånad och berörd.

18.30: Dansunderhållning med Kulturskolan. (Åmanska parken)

Som väsen så finns dom bara där, bland träd, buskar och bilar. Vad är dans egentligen? Allt kan vara dans.

18.45-19.00 Söderkåkar med Alingsås Krönikespel. (Kulturhuset, scenen)

Alingsås krönikespel berättar om föreställningen "Söderkåkar", som har premiär på Palladium 21 oktober.

19.00- 20.00 My Little Allsång. (Kulturhuset, scenen)

Rolig och underhållande allsång med hits från 1990-talet. En föreställning fullpackad med klassiska låtar från Aqua och Backstreet Boys, men också svenska favoriter som Ace of Base, Arvingarna och E-Type.

Medverkande: Josefin ”Josefinito” Johansson, komiker och artist samt Oskar Nilsson, sångare.

19:00: Visning av museets nya utställning ”Hem – om Alingsås som hem då och nu”. Max 20 personer/visning. (Museet)

19.30: Hemligheter, fulheter och trevligheter: föreställning! (Museet)

Skådespelarna Peter Lorentzon och Jan Coster tar med sig de berättelser som kommit in från biktbåset på museet och spelar upp dem i en improviserad föreställning.

20.00-20.15: Magisk eldshow. (Åmanska parken)

Duon Eldfågel landar i Alingsås med en eldföreställning ni inte vill missa! Med brinnande stavar, eldklot, gnistregn och slukade facklor bjuder de på en dansant, magisk och fartfylld föreställning för hela familjen.

20.15-21.00 Björn Ranelid. (Kulturhuset, scenen)

Björn Ranelid väcker starka känslor, både genom sin framtoning och genom det sätt han skriver på. Få samtida författare har utsatts för så många aggressiva påhopp, men han tillhör samtidigt den grupp svenska författare som verkligen är älskade och respekterade. En av vår tids mest innovativa och nyskapande författare och samtidigt en intellektuell mångsysslare, som inte räds de stora frågorna och samhällsengagemanget. Missa inte när han gör ett oförglömligt besök under Kulturnatta 2017.

21.10-21.40 Filmiskt med AMTS. (Kulturhuset, scenen)

Alingsås musikteatersällskap bjuder på underhållning ur sin kommande Musikalafton 2018 ”At the Movies”. The hills are alive, helt enkelt!

21.40-22.00 Kulturskolan bjuder på dansunderhållning. (Kulturhuset, scenen)

Kulturskolans danskompani bjuder på dansbonanza med allt ifrån contemporary dance till streetfusion.

Information

När: Lördag 7 oktober, kl 15.00 – 22.00
Var: Alingsås museum, Alingsås bibliotek, Alingsås konsthall Visa på karta