1 – 30 juni
Alingsås bibliotek

Månadens boktips

Juni

Bilderböcker

Hemma hela sommaren – Elin Johansson

Det är snart sommarlov och alla utom jag verkar ha stora planer. Kompisarna ska till Legoland, till Thailand och på Vattenland. När fröken frågar säger jag att vi ska på safari, men det är inte sant. Vi ska bara vara hemma hela sommarlovet, bara jag och mamma. När mamma får höra att jag har sagt till kompisarna att vi ska på safari får hon en idé. Hon letar fram tält, stormkök och campinggrejer och sedan ger vi oss iväg på safari, bara hon och jag.

Rut flyttar ut – Ola Belin

Äntligen är det lördag, marmeladlördag och Rut ska få äta så många mackor med marmelad som hon vill. Men då säger pappa det fruktansvärda: brödet är slut, det blir gröt istället. Rut kan inte tro att det är sant, gröt på en marmeladlördag! Rut blir tokarg och skriker: ”Jag flyttar ut!”. Rut flyttar ut till kojan på gården. Golv har hon redan, men det är många andra saker man måste ha när man flyttar...böcker, sängen, badkaret, kylskåpet och kanske också pappa...

Hcf

Meja och de magiska fotbollsskorna – Helena Lund-Isaksson

Meja älskar att spela fotboll. Hon ska snart få börja träna med ett riktigt lag, Berga United. Men då måste man ha riktiga fotbollsskor och det har Mejas pappa egentligen inte råd med. När han till slut ändå köper ett par fotbollsskor blir det ett par gröna, billiga som enligt Bruno, Mejas kompis och PT, personlige tränare, inte är särskilt bra. Men Bruno vet hur man kan göra dom magiska! Meja sover en hel natt med plaskvåta skor och fotbollsstrumpor och sedan ska det enligt Bruno fungera. Dagen efter är det första träningen och Meja ska nu få chansen att visa vad hon kan. Men kan hon verkligen lite på att fotbollsskorna är magiska?

Spela bollen (Livet i akademin) – Jesper Tillberg

I tredje delen om Livet i akademin har Alex spelat ett tag i Hammarbys akademilag. Det går bra, kanske för bra. Alex har börjat bli lite divig av tränarens och det blir inte bättre när det kommer en ny kille i laget, Nikola. Alex och Nikola kör sitt eget race och struntar i att passa även om tränaren ropar ”Spela bollen!”. Men Alex börjar märka att Nikola nästan enbart spelar för att synas, han stajlar och snurrfintar och spelar bara för sig själv och inte för laget. Nikola älskar också att lägga ut filmer och bilder på sig själv och sina fotbollsframgångar, oavsett hur det går för laget. Och hela tiden hejas han på av sin pappa som blir mer och mer aggressiv. Frågan är hur Alex ska agera, som fotbollsspelare och som vän.

Hcg

Gå på mål Marta – Anja Gatu

Det finns ingen som kan stoppa Marta med bollen! Läs om hur en av världens bästa fotbollsspelare, Marta Vieira da Silva, växer upp i ett fattigt Brasilien. Hon spelar på gatan i flipflop eller barfota. Hon är snabbast på planen, duktig på att dribbla och finta och drömmer om att en dag få spela i Brasiliens landslag. När en agent en dag erbjuder henne en plats i en fotbollsskola i Rio vet hon inte vad hon ska göra. Inte nog med att det är långt hemifrån hon måste lämna alla hon tycker om, det kostar väldigt mycket pengar. Pengar som familjen absolut inte har. Martas mamma säger att hon får åka om hon lyckas få ihop pengar. Men hur ska det gå till?

Pärlfiskaren – Karin Erlandsson

Ögonstenen, den mystiska, mytomspunna, värdefulla pärlan som ingen någonsin har sett, men som alla ändå vill ha. Så även Miranda. Hon är den skickligaste pärlfiskaren av alla. Trots att hon bara har en arm kan hon dyka långt ner i djupen och hitta de vackraste pärlorna. Nu är det hennes tur att leta efter ögonstenen. Hon trotsar faran om att drabbas av förbannelsen och ger sig ut på haven för att leta. Men vad ska hon göra med Syrsa? Flickan som hon tvingas ta med sig, som inte ens verkar kunna dyka, men som visar sig ha en mycket ovanlig förmåga. Och hur ska hon lyckas bli av med Iberis, kvinnan med det vita håret och blicken som sprider iskyla och som även hon verkar vara ute efter ögonstenen.

Unga Vuxna

Sirenen – Kiera Cass

Kahlen är siren och bunden till att tillsammans med sina systrar tjäna havet. Deras plikt är att locka ner människor i vattnet med sin sång, med sina röster som är dödliga för alla som hör den. Reglerna är enkla: Var tyst i människors sällskap. Sjung när tiden kommer. Avslöja aldrig havets hemlighet. Det är bara det att när Kahlen möter Akinli blir reglerna mycket svårare att hålla än hon någonsin trott. De kommunicerar genom att skriva lappar och snart har de fallit för varandra. Men att vara tillsammans innebär livsfara för dem båda. Vågar hon riskera allt för att följa sitt hjärta eller ska hon lämna Akinli?

Midsommarmorden – Magnus Nordin

Ossian har ett brinnande intresse för seriemördare och olösta mordfall. När han ska göra ett specialarbete i gymnasiet är valet lätt. Han ska göra en film om ett dubbelmord som begicks vid sjön Glimten en sommarnatt för tjugofem år sedan. Han tar hjälp av sina vänner och sin flickvän till att göra filmen, men resultatet skakar om den lilla staden på ett sätt han inte hade väntat sig. Det är inte alla som uppskattar att han börjar gräva i det gamla fallet och någon som kallar sig X börjar höra av sig till Ossian. Vem är denna X? Kan det vara den riktiga mördaren?

Vuxen

Rätta tiden för en kula i hjärtan – Un-su Kim

Reseng är en av de bästa och mest anlitade yrkesmördarna i Seoul. Han bor i ett mystiskt bibliotek med sina katter Läslampan och Bokstödet. Reseng genomför alltid sina uppdrag utan tvekan och följer instruktionerna till punkt och pricka. Men med tiden börjar han rannsaka sig själv och sitt liv. En dag låter han kremera sitt offer, mot uppdragsgivarens vilja. En annan dag låter han mordoffret själv få bestämma avrättningsmetod. Allt leder till ett händelseförlopp som han inte har någon kontroll över. Boken är en riktigt bladvändare, med livsfilosofiska passager, färgstarka personporträtt och oväntade vändningar.

Hungrig bland orden – Janet Frame

Den nyzeeländska författaren Janet Frame är mest känd för sin självbiografiska trilogi, som också filmatiserades. I den här urvalsvolymen kommer man Frame kanske ännu närmare, i dikter som skildrar naturen och barndomen, samt inte minst hennes svårigheter att underkasta sig gängse konventioner och sociala normer. Kompromisslös poesi skriven med sällsynt frenesi.

Information

När: 1 – 30 juni, kl 00.00 – 00.00
Var: Alingsås bibliotek Visa på karta