1 – 31 juli

Månadens boktips

Juli

Bilderböcker

Ett super-duper-fantastiskt campingäventyr – Megan Everett Skarsgård

Emmas moster Meg kommer ibland på besök och då måste Emma följa med henne på något superduperfantastiskt äventyr. Emma tycker inte att dom där äventyren är så värst fantastiska, mest konstiga, men det går inte att säga nej till moster Meg. Nu är det sommar och Moster Meg har bestämt sig för att dom ska campa. Men istället för att stanna på den vanliga campingplatsen kör moster Meg förbi och rakt ut i vildmarken. Varför? Kan det ha något att göra med den överkryssade bilden på moster Meg, som Emma tyckte satt vid infarten till campingplatsen? Vad har och nu gjort och framförallt, vad kommer nu att hitta på? Ett är säkert, men kan aldrig vara lugn när det gäller moster Meg.

Sven och semestermarodörerna – Annika Lundholm Moberg

Så härligt det är med sommar. Sven och pappa är på sommarstället och ska njuta av en lugn och skön semester. Sven har precis öppnat ett snigelkafé. Då bryts tystnaden av en bil och husvagn och familjen Börjeson som tutande och ropande kommer körande in i semesteridyllen. Pappa får ordna med mat och kaffe och Sven måste stå ut med odågan Örjan som tar hans saker. Det blir inte alls den lugna och sköna semester som Sven och pappa hade tänkt sig.

Hcf

Selma, Tora och Kitty – Katja Tydén

Äntligen är det sommarlov och Selma har åkt ut i skärgården för att vara tillsammans med mamma, pappa och lillebror Fred på ön hos mormor och morfar. Även om det är underbart på ön med sol, hav och lekstugecafeét som pappa har byggt färdigt blir det lite ensamt och tråkigt. Men så träffar Selma Tora och dom blir bästa kompisar och leker varje dag. Alltid hemma hos Tora för hon har så många djur, särskilt mysiga är kattungarna. Men en dag är allt förändrat och Tora hälsar inte längre på Selma. Vad har hänt? Är dom inte bästisar längre? När Selma hittar en liten kattunge som hon döper till Kitty känns det lite bättre. Även om Selma vet att kattungen tillhör någon annan gömmer hon den och vill bara ha den för sig själv. Men saker och ting blir inte alls som hon har tänkt sig.

En duktig hund på vift – Meg Rosoff

Familjen Peachey har semester och funderar på vad de ska hitta på. Alla i familjen vill helt olika saker och har svårt att komma överens. Men när yngsta dottern Betty föreslår att de ska ut och tälta håller mamma med och då blir det så. Dessutom är det ju perfekt med en campingsemester för familjens hund, McTavish. Familjen packar med sig det nödvändigaste och ger sig iväg ut i vildmarken till pappa Peacheys stora skräck, han ser faror precis överallt. Familjen vill inte göra någonting tillsammans så hunden McTavish, som är en väldigt smart och påhittig hund bestämmer sig för att lära familjen att hålla sams och upptäcka nya saker.

Hcg

Gruvan – Sara Lövestam

Ellen ska tillbringa sommaren på Utö och övernattar första natten i ett gammalt skjul i närheten av sommarstugan, trots att hennes äldre syskon nästan har skrämt livet hur henne med hemska historier om Utöskräcken. När hon nästa morgon undersöker skjulet hittar hon en gömd dagbok, skriven i mitten av 1800-talet av 12-årige Anton. Ellen, som egentligen inte tycker om att läsa, blir fast i dagboken där Anton beskriver hur det var i en tid då mycket var annorlunda, då barn arbetade i järngruvan på ön och inte fick lov att studera vidare. Anton skriver också om sin hemliga dröm, att bli författare och om ett mysterium som än idag, är olöst. Ellen måste få veta hur det gick för Anton och frågar sig om hon kan lösa mysteriet så många år senare och om mysteriet har något med den fruktade Utöskräcken att göra.

Flickan från andra sidan – Anna Helgesson

När Maja var nio år dog hennes mamma i cancer. Nu är det sommarlovet innan sjuan och Maja ska åka till en stuga vid en sjö med sin pappa. Hon tycker att det ska bli mysigt att vara ensam med pappa, men på väg dit så berättar pappa, till Majas förtret, att hans nya flickvän också ska komma. Maja har inga kompisar och trivs med det. Hon lyssnar på musik, gärna 80-talsmusik som hennes mamma gillade. En dag träffar hon Johanna i skogen och de klickar direkt. Maja har aldrig tidigare mött någon, förutom mamma, som gillar samma musik som hon men det gör Johanna. De tillbringar mycket tid tillsammans den sommaren men det är något konstigt med Johanna som Maja inte riktigt kan sätta fingret på. Och vem är Luffar-Bo som påstår att han känner Johanna men som hon undviker.

Unga vuxna

Jag kan nästan känna solen – Ebba Hyltmark

Jag kan nästan känna solen – Ebba Hyltmark Siri är en alldeles lagom tjej och vill ha det så. Hennes kompis Tara är den där snygga tjejen som passar i allt och som killarna tittar efter. En dag börjar Vega i klassen och Siris lagom-liv sätts ur balans. Siri dras till Vega och det är inget lagom med henne. Vega med sitt eldröda hår och sina fräknar väcker med musikens hjälp känslor som Siri inte visste att hon hade. Ska Siri välja en lagom pojkvän eller gå sin egen väg med Vega? Vad ska Tara tycka? Den enda som alltid förstår Siri är hennes tvillingbror Mika men han är nykär och går runt i sin egen bubbla.

Väntarna – Cannie Möller

Zahin har precis fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. I sitt förtvivlade tillstånd bestämmer han sig för att rymma men stannar i närheten av flyktingboendet för han har lovat Zara att inte överge henne. Zara som kommit ifrån sin familj under flykten till Sverige. På natten börjar förläggningen att brinna och polisen misstänker Zahin för att ha anlagt branden. Mira som bor i byn förfäras över hur folk beter sig, hatet hon ser, inte minst från sin egen bror, skrämmer henne. Med hjälp av Morgan bestämmer hon sig för att stå upp för flyktingarna och hjälpa dem.

Vuxna

Binas historia – Maja Lunde

Den här romanen skildrar tre livsöden på skilda platser vid olika tidpunkter. I artonhundratalets England är William övertygad om att hans nyuppfunna bikupa kommer att revolutionera biodlingen och göra honom berömd. I USA 2007 följer vi George som kämpar hårt för och desperat hoppas att just hans bisamhällen inte skall drabbas av colony collapse disorder. I Kina 2038 lever Tao i en värld där människan får göra binas arbete eftersom insekterna till största del dött ut. Binas historia är en spännande och säkert skriven roman med en sorgsen underton som dröjer kvar. Budskapet manar till eftertanke och handling.

Lämna mig inte – Stig Sæterbakken

En bok för dig som tyckte om Nora eller Brinn Olso brinn av Johanna Frid. I Sæterbakkens roman får vi följa tjugoåriga Aksel som drabbas av den stora kärleken. Men hur svår är lyckan inte att bära och hur svårt blir det inte när kärleken tar slut. Aksel grips av patetiska misstankar och en fruktansvärd svartsjuka. Sæterbakken skriver en mästerlig prosa och är obarmhärtig i sin saklighet. Det hela dessutom skildrat i ett kronologiskt baklängesperspektiv.

Information

När: 1 – 31 juli, kl 00.00 – 00.00