Torsdag, Fredag & Lördag 18-20
28 september – 3 november
plan 4

Synvillor

En utställning om hur ljus kan uppfattas av vår hjärna. En synvilla (eller ”optisk illusion”) ger ett synintryck som inte stämmer med verkligheten. Kom och studera experiment och bilder och förundras över hur ”fel” vi kan se!

 

Museet, plan 4, öppet torsdag, fredag & lördag 18:00–20:00, fri entré

 

Professor Per-Olof Nilsson från Chalmers tekniska högskola i Göteborg visar under Lights in Alingsås en utställning om ljus på Alingsås museum. Utställningen berättar vad ljus är och hur vi upplever ljus. 

Nilsson kommer att med 21 experiment exemplifiera några fysikaliska egenskaper hos ljus och visa på tillämpningar, som t ex i solceller och med hologram. Vi människor detekterar ljus i ögat och vidarebehandlar dessa signalerna i hjärnan. Ibland leder dessa processer till en förvrängd avbildning av verkligheten, så kallade synvillor. Exempel på sådana effekter demonstreras på 19 tavlor. Även 10 hands-on-experiment utnyttjas för att illustrera dessa fenomen. Filmer och litteratur om optiska illusioner kommer också att visas.

Utställningen kommer att vara bokningsbar vissa tider för skolklasser på dagarna och för allmänheten torsdag till lördag kväll. 

Information

När: 28 september – 3 november, kl 18.00
Var: plan 4 Visa på karta
Samarrangemang: Chalmers tekniska högskola, Alingsås Energi och KomTek Alingsås