måndag - lördag, kulturhusets öppettider
Alingsås konsthall

Utställning - The Artist Next Door

26 maj - 25 augusti
Fem konstnärer med anknytning till Alingsås

Karin Elmgren

Magnus Gramén

Karin Jonsson

Lisa Lundgren

Greger Ståhlgren

Fem konstnärer med anknytning till Alingsås visar måleri, teckning, skulptur, animation och installation.

Fem konstnärer som tar avstamp i det personliga och på olika vägar försöker förstå och gestalta sin omvärld.

Tre frågor till konstnärerna:

Vilken är din anknytning till Alingsås?  Hur ser din arbetsprocess ut? Vilka frågeställningar arbetar du med?

KARIN ELMGREN:

Jag är född i Alingsås och bodde de första 20 åren av mitt liv här. Bor återigen i kommunen fast på landet. Arbetar som bildlärare på Alströmergymnasiet sedan tio år.

I min konst utforskar jag världen, bearbetar och försöker förstå den. Ställer frågor mer än kommer med påståenden. Det som sker omkring mig blandas med det personliga och ur det konglomeratet växer verken fram. Ibland dyker det upp färdiga bilder, ibland ett ord eller en mening som jag måste göra något av. Har jag en plats att förhålla mig till blir även det en samverkande faktor i den konstnärliga processen. Ofta använder jag en stiliserad bild av mig själv, som både får vara ett tecken för hela mänskligheten och det personliga. Jag arbetar med kolteckning, stopmotion-animationer och objekt/installationer i mixed media.

Verken innehåller viss civilisationskritik, tankar om människans tillhörighet till naturen, hennes motvilliga beroende av sina biologiska förutsättningar och sina roller som offer och förövare. Jag har har länge arbetat med människans förhållande till naturen på olika plan men också med genus och jämställdhetsfrågor, allt presenterat på ett mer eller mindre surrealistiskt vis och med ett drag av svart humor. Ständigt närvarande är hur människan förhåller sig till naturen. Rent konkret genom hur vi påverkar världen omkring oss, ofta med utgångspunkt i sagor och myter, men även hur vi förhåller oss till de laddade begreppen naturlig och naturlighet - ord vars betydelse glider beroende av kontexten. De används ömsom som slagträn i debatter, ömsom som försäljningsargument – som naturlig manlighet/kvinnlighet, naturlig sexualitet, naturligt beteende eller naturligt producerat.

Hemsida:  http://karinelmgren.weebly.com/

MAGNUS GRAMÉN

Oftast är det en plats jag passerar på väg till Norsesund eller Göteborg kommmande från Sollebrunn och även i motsatt riktning. Jag handlar mat på Willy,s och bröd på Marieborgs bageri på Hagaplan. När jag bodde i Norsesund var jag ofta i Alingsås.

Jag väljer en huvudsaklig teknik som jag ägnar mig åt, 2013-2017 tecknade jag mest. Försökte utveckla/gräva i olika ämnen och i själva tecknandet prövade jag mig fram. Nu är det måleri som gäller.

Iaktagelser, kompositioner, poesi, existensialismen, tiden, livet, glädjen-sorgen, autensiteten, musiken. I allt det där försöker jag finna diamanter, skikt, och tunn is.

KARIN JONSSON

Jag har bott i Alingsås i 13 år och drev en kort period galleri Rummet tillsammans med två andra personer.

Jag arbetar utifrån mina mentala processer som jag kokar ner till frågeställningar jag själv vill ha svar på samt historier jag själv önskar lyssna på. Jag berättar om sådant som inte syns och inte finns. Om verkliga personer som får leva om sina liv i  fiktiva roller och miljöer som skaver och gnisslar.

Mina verk rör sig oftast om hur det är att vara människa i en värld där mänskligheten ofta hamnat i utkanterna av de marker där ondska, fördomar, oförståelse och dumhet gror.

Hemsida: www.kannisova.se

LISA LUNDGREN

Det är otroligt blandade känslor jag känner för Alingsås. Det är där jag tillbringade mesta delen av mitt tonårsliv, vilket inte alltid är de lättaste åren, i alla fall inte för mig. Men det är också där jag träffade de flesta av mina nära och kära och min familj såklart. De som betyder allt för mig.

Det (arbetsprocessen) kan variera lite men det tar ofta en början i en känsla som jag upplevt. Det kan vara en plats en person eller en byggnad jag känner något för. Det kan gå veckor ibland innan jag vet hur jag ska omvandla den känslan till måleri, men när jag väl börjar måla går det ofta fort. Jag vet aldrig hur målningen kommer sluta och det är något som är ett måste för mig, min närvaro måste leda mig rätt. Vilket den inte alltid gör såklart. Men då är det bara att fortsätta framåt. Två steg bak och ett steg fram.

Min konst är oskiljaktigt med mitt liv, vi går sida vid sida. De frågor mitt jag har i livet, har även min konst. Ofta handlar det om rädslan för livet och ensamheten.

GREGER STÅHLGREN

Jag bor utanför Alingsås, i Gallvik, med Mjörn utanför fönstret. Bakom huset står skogen och väntar. Det är inspirerande. Jag arbetar som bildlärare 3 dagar i veckan på Alströmergymnasiet och är engagerad i föreningen Tornet, som arrangerar konst och poesi i Nolhaga park.

Min konst är en blandning och ett förhållande till ett klassiskt och universellt formspråk, hantverk, humor, intresse för trä och naturens kretslopp. Jag får idéer genom att vistas i naturen, gå på loppis och genom litteraturen.

Jag vill att kärnan i min konst är lekfullheten. Jag vill försöka förstå och visa de vardagliga föremålens betydelse och arv

Hemsida: http://gregerstahlgren.viewbook.com

NÄTVERK OCH FÖRENINGAR
I anslutning till utställningen finns en informationsdel om ideella konstnätverk och konstföreningar. Här hittar vi t ex olika konstvandringar och andra verksamheter som håller den lokala konstscenen levande.

När: 26 maj – 25 augusti, kl 10.00 – 18.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta