8/9 2018 - 12/1 2019, samma öppettider som biblioteket

Utställning med Jan Stigland - M/S Antropos - en interstellär flaskpost

Jan Stigland

M/S Antropos – en interstellär flaskpost

En skulpturinstallation för rymdbruk som berättar om hur vi fungerar och vad vi kan tänkas tro om våra liv och vår omvärld.

Jan Stigland har alltid fascinerats av äldre tiders verklighetsuppfattningar - inte minst tiden fram till renässansen - när man sökte jämka "Bibelns sanning" med empiriska observationer. På medeltiden var jorden oändligt stor och till stora delar oförklarad. I Europa trodde människor i allmänhet att Gud skapade världen på sex dagar och efter livet väntade en fortsättning i himmelriket eller helvetet. Idag svävar vi iväg i kosmos med eget ansvar för vår lilla blå farkost. Myterna trängs undan och vetenskapen förklarar allt mer av vår tillvaro.

Om vår nutida världsbild, vid porten av den antropocena tidsåldern, har Jan Stigland gjort en installation med ett tjugotal skulpturer i trä och epoxiplast.

Detta händer under utställningen
Skriv ditt meddelande till rymden och lägg i vår flaskpost på baksidan av den långa vita väggen.

Aktiviteter för barn/familj
– Skulpturworkshop under tre lördagar i kulturhusets ateljé – 22/9, 27/10, 24/11 kl 11-14
– Lördag 27 oktober – Familjevisning i konsthallen kl 12.00
– KONSTiga dagar i kulturhusets ateljé, månd 29/10 – tisd 30/10 kl 13–15.30 (från 9 år, begr antal)

Aktiviteter för unga vuxna och vuxna
– Torsd 20/9 kl 17.30 – konstnärssamtal med Jan Stigland
– Torsd 18/10 kl 17.30 – Vem skriver manus till mitt liv? - om existens, mening och konst. Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Torsd 29/11 kl 17.30 - Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet, talar om förmoderna världsbilder.
– Torsd 20/12 kl 17.30 Slow Art – ett lugnt sätt att se på konst, som inte kräver förkunskaper eller vana.

När: 8 – 12 september, kl 00.00 – 00.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta