Utställning - Nästa Alingsås

Tillsammans med dig knyter museets utställning samman historien med nuet - och framtiden. Välkommen!

Bortom potatisen

Många personliga röster från förr och nu tar oss bortom berättelsen om potatisen. Jonas Alströmers och Anna Norlanders liv och drivande krafter utforskas och berättelser om hur det är att leva i Alingsås idag diskuteras i flera filmporträtt av boende i staden.

Dåtid och nutid

Hur ser Alingsås ut i framtiden? I utställningen kan du förflytta dig själv i tid rum och bygga det framtida Alingsås som du vill se det i både pysselstationer och i utställningens Minecraftstation. Till våren kommer museets populära fotostudio med green-screen tillbaka också.

Genom hela utställningen skildrar föremål och foton människors liv och villkor i Alingsås då och nu. I museets specialbyggda tidskapsel samlar museet in och bevarar människors tankar och berättelser. Har du en berättelse eller ett meddelande till framtiden? Tidskapseln öppnas år 2100 och kommer att avslöja hur det är att leva i Alingsås idag.

Med hjälp av en green-screen och Minecraft får museets besökare möjlighet att förflytta sig och Alingsås i tid och rum på ett lika häpnadsväckande sätt som blev möjligt när järnvägen drogs genom Alingsås och Sverige.

Bild: Mads Boedke ©

Familjespår

Utställningen är anpassad både för stora och små. I utställningen finns också ett särskilt familjespår, där barnen bland annat kan vara med och skapa själva, klä ut sig, vara med på ett foto från förr eller bara leka en stund.

Kreativitet och lek

Kom med tokiga, roliga, spännande, viktiga förslag till oss på vad vi kan dra igång för projekt eller samarbeten. Eller pyssla loss med oss på museet, här är lust och skapande ledord. Hela tiden växer och utvecklas den befintliga utställningen med besökarnas bidrag och idéer. Vi bangar inte för ritande utanför strecken. Varför inte lämna ett skrivet ord på toaletten - här får du klottra!

Läs mer om Alingsås museum: Nyöppning.