Vi erbjuder skolprogram!

Boka ett skolprogram eller skapa ett pedagogiskt projekt tillsammans med oss! Höstterminens skolprogramsfolder finns också att ladda hem som PDF längst ner på denna sida.

Boka klassbesök på museum och konsthall

Visningar ges för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenstuderande följande tider: måndag -torsdag kl 8.30 -16.
En diskussionsbaserad visning tar cirka 45 minuter, med workshop cirka 90 minuter. Besöken är gratis för skolor inom Alingsås kommun.
OBS! Sänd förfrågan om bokning med e-post till ylva.sillen@alingsas.se .

Ange "Skolvisning museum" eller "Skolvisning konst" i ämnesfältet. Skriv vilken visning som önskas, tid, årskurs, antal elever, samt lärarens namn och telefonnummer. Har du speciella önskemål kring ert besök? Arbetar ni med något speciellt tema i skolan? Visningar på museum och konsthall kan kopplas till många olika skolämnen. Berätta vilka behov som finns, så att vi kan göra det bästa möjliga av ert besök.

Vi lägger även upp projekt med en serie besök och workshops utifrån dina önskemål.

 

Skolprogram i museet

Den 7 oktober öppnar museets nya utställning: Hem – om Alingsås som hem, då och nu.
Ämnen för visningar och nivån anpassas efter din grupp:

Bostad – en rättighet?
Människor kan bo på många olika sätt. Vi tar avstamp i FN:s barnkonvention: ”Alla ska ha rätt till en bostad”. Vad innebär det? Vad är en bostad? Vad är att ”känna sig hemma”? I utställningen möter vi människor som bor på flera olika sätt. Vi gör värderingsövningar och diskuterar vår egen syn på boende.

Konsumtion, hållbarhet och identitet
Vilka föremål har människor haft i sina hem genom tiderna? Varför har vi saker som inte är nödvändiga. Gammalt och nytt , fint eller fult - varför tycker vi om en sak? Vad är det som måste finnas i ett hem? Vi diskuterar varför slänga, samla och återbruka – även i historiska och globala perspektiv.

Att bo i Alingsås?
Snart fyller staden 400 år. Vad har lockat människor hit genom historien? Vilka möjligheter har funnits att leva och försörja sig här? Varför har människor flyttat härifrån? Vilka är alingsåsarna idag? Vilka möjligheter hoppas vi på för framtiden?

 


 

Dessutom på museet:

Kreativt Ungdomscafé med workshop - Onsdagar 13/9, 27/9, 11/10, 25/10, 1/11 (höstlovsworkshop med Ikkan), 26/12, kl 16-19.

Cafékvällar av och med unga. Varje tillfälle har ett eget tema med workshop eller föredrag, och utifrån det skapar vi roliga saker tillsammans med gratis fika. I samarbete med Alingsås bibliotek, Hälsonavet, Integrationsavdelningen och Studieförbundet Vuxenskolan. Håll utkik efter info om våra teman på vår uppdaterade Facebooksida "Kreativt ungdomscafé - Alingsås museum"

 

Skolprogram i konsthallen

Utställning: Rumsligheter och andra hemligheter - 23 september 2017-13 januari 2018

Konstnären Michael Johansson gör installationer på ett humoristiskt sätt som får oss att reflektera över vårt samtida pryl- och konsumtionssamhälle. Är det oss själva vi vill visa upp i denna mängd materia? Ger den oss trygghet? Är det verkligen bekvämt så här? Konstnärens skulpturer är gjorda av välbekanta vardagsobjekt och kan väcka både slumrande minnen och framtida oro. Här finns mycket att reflektera över och visningens diskussion kommer förutom att behandla det konstnärliga även att beröra konsumtion och hållbarhet i samhället. Läs mer om utställningen här:

Boka också workshop i ateljén där vi skapar med återbruksmaterial!

   

 

Om ni är nyfikna på fler kulturpedagogiska program för hösten 2017, där ni kan använda er pott av Skapande skola pengar, välkomna att kontakta oss på: evenemang@alingsas.se

 

Skolprogram i biblioteket

Boka ett klassbesök på biblioteket
Under läsåret 2017-2018 är alla klasser i årskurs 2, 4 och 6 välkomna till bibliotekets barnav­delning på Alingsås Kulturhus där en bibliotekarie presenterar biblioteket, pratar om läsning och hjälper er att låna. Besök gärna biblioteket med en klass oavsett ålder närhelst bibliote­ket är öppet. Boka tid: barnungabibliotek@alingsas.se  Föreslå gärna tider när ni kan.

Förskoleklasser
Under vårterminen bjuder vi in alla kommunens 6-åringar till en biblioteksintroduktion. Under lekfulla former delar vi ut barnens eget lånekort, visar barnavdelningen och delar ut en gåvobok. Inbjudan och mer information kommer under höstterminen.

Talböcker/Legimus
Legimus finns för de elever som behöver läsa på annat sätt än tryckt text. För att få tillgång till en egen inloggning med möjlighet att ladda ner talböcker till dator, surfplatta eller mobiltelefon behöver eleven, gärna i målsmans sällskap, besöka biblioteket. Barn behöver målsmans godkännande. Avtal finns på: www.legimus.se eller att hämta på biblioteken. Tjänsten är gratis. Boka tid på närmaste bibliotek. Alingsås bibliotek: 0322 616 601, Ingareds bibliotek: 0322 50776, Sollebrunns bibliotek: 0322 616 110

Böcker på flera språk
På Alingsås bibliotek finns det barn- och ungdomsböcker på cirka 30 olika språk. Vi hjälper gärna till med att hitta böcker på rätt språk och rätt nivå till era elever. Nu har barnavdelningen också en hylla med Silent books, böcker utan text. Med en bok utan text kan barn och vuxna samtala fritt kring bilderna och göra en egen berättelse, oavsett vilket språk du talar.

Boklådor
Förskolor i Alingsås kommun är välkomna att beställa boklådor med pek- och bilderböcker. Ange gärna om ni har några speciella önskemål. När lådan är klar för avhämtning hör vi av oss. Beställ boklåda på 0322 616 601.

Kapprumsbibliotek
Varje förskola kan låna kapprumskassar. Lånet består av 5 kassar med 5 unika titlar som lånas i 5 månader. Kassarna kan sedan placeras i förskolans kapprum för utlån till förskolans föräldrar. Hur utlåningen till föräldrarna sker bestämmer respektive avdelning. Det finns även kassar med böcker på andra språk.

Sagostunder
I september startar vi våra sagostunder på fredagar kl 10. Som förskola kan ni anmäla om ni vill komma med högst 5 barn/avdelning. Ni har även möjlighet att boka en egen sagostund för hela förskoleavdelningen. Anmälan till barnungabibliotek@alingsas.se

Besök på egen hand
Du är naturligtvis välkommen att besöka museet, konsthallen och biblioteket med din klass under ordinarie öppettid, utan att boka en visning. Vi ber dig då att föranmäla besöket. Anmäl även detta till museum@alingsas.se eller barnungabibliotek@alingsas.se

 

Skolprogram våren 2017 hittar du här.