Kom med din klass!

Kulturhuset erbjuder föreställningar, film, samt besök i museum, konsthall och bibliotek för skola. Här är hela vårens program, välkommen att boka din klass!

Boka klassbesök

Kulturhuset erbjuder föreställningar, film, samt besök i museum, konsthall och bibliotek för skola. Längst ner på denna sida kan du ladda hem hela programmet.

Skolprogram i museet

Hem - Alingsås som hem, då och nu

I den här utställningen har museet undersökt hur människor har tänkt och känt om Alingsås som hem genom tiderna. Vad har krävts för att komma hit, stanna kvar eller lämna? Vad behöver du för att känna dig som hemma? Vad krävs för att lämna sitt hem och vad driver oss att hitta ett nytt?

Med hundratals föremål, fotografier, brev, och berättelser ur museets samlingar, med statistik, fakta och berättelser från alingsåsare idag, får du reda på hur vi hittat, eller inte hittat, vårt hem i Alingsås de senaste 400 åren fram till idag.

Kulturhusets pedagog tar emot grupper till museum och konsthall från högstadiet, gymnasiet och vuxenstudier. En visning tar ca 45 minuter, med workshop cirka 90 minuter. Ämnen för visningar och nivån anpassas efter din grupp. Tillsammans kan vi också lägga upp projekt där ni kommer till oss vid flera tillfällen. Besöken kan göras måndag – torsdag och är gratis för skolor inom Alingsås kommun.

Boka ditt besök genom att skicka förfrågan till ylva.sillen@alingsas.se

Ange "Skolvisning museum" i ämnesfältet. Skriv vilken visning som önskas, tid, årskurs, antal elever, samt lärarens namn och telefonnummer.

Förr och nu...

Att ha rinnande vatten och elektricitet tycker de flesta av oss är självklart och nödvändigt. Men hur var det innan allt detta fanns? En visning med tonvikt på köket och användningen av det.

Bostad – en rättighet?

Människor kan bo på många olika sätt. Vi tar avstamp i FN:s barnkonvention: ”Alla ska ha rätt till en bostad”. Men vad är en bostad? I Sverige finns riktlinjer för ”godtagbar bostadsstandard”, vad är det? I utställningen möter vi människor som bor på flera olika sätt. Vad är det som gör att vi känner oss hemma?

Alingsås som hemort

Snart fyller staden 400 år. Vad har lockat människor hit genom historien? Vilka möjligheter har funnits att leva och försörja sig här? Varför har människor flyttat härifrån? Vi passar på att dela med oss av våra favoritplatser – kan kombineras med fotoprojekt.

Tvungen att ha?

I utställningen HEM finns bland många intervjuer några med Kristina Schultz som gjorde sitt examensarbete på Konstfackskolan till ett experiment: hemmet tömdes helt på föremål för att undersöka vad som verkligen behövdes. Många av oss har mycket mer än nödvändigt och ofta mycket mer än vi är bekväma med. Vad blir viktigt om vi tvingas välja? Under visningen tittar vi också på några historiska föremål som inte används idag – var de nödvändiga? Vilka saker har vi nu som kommer att väcka frågor i framtiden?

Skolprogram i konsthallen

Försent för exorcism

Konstnären, serietecknaren, scenografen och spådamen Linda Spåmans konst och serier präglas på ett fint sätt av grotesk och uppsluppen humor. I hennes gåtfulla och makabra världar bjuds vi på träffande samhällssatir och kantstött självkänsla. Det hela är fyndigt, roligt, makabert och sorgligt på samma gång. Har det gått så långt att det inte går att driva ut det onda längre? Går det att skratta åt alltihop?

Kulturhusets pedagog tar emot grupper konsthall från högstadiet, gymnasiet och vuxenstudier. En visning tar ca 45 minuter, med workshop cirka 90 minuter. Ämnen för visningar och nivån anpassas efter din grupp. Tillsammans kan vi också lägga upp projekt där ni kommer till oss vid flera tillfällen. Besöken kan göras måndag – torsdag och är gratis för skolor inom Alingsås kommun. Visningarna tar bl. a. upp frågor kring identitet, normer och tabun. I anslutning till visning jobbar vi med värderingsövningar, skapande workshop i ateljén kan läggas till.

Boka ditt besök genom att skicka förfrågan till ylva.sillen@alingsas.se

Ange "Skolvisning konsthall" i ämnesfältet. Skriv tid, årskurs, antal elever, samt lärarens namn och telefonnummer.

Skolprogram i biblioteket

Under vårterminen bjuder vi in alla kommunens 6-åringar till en biblioteksintroduktion. Under lekfulla former delar vi ut barnens eget lånekort, visar barnavdelningen och delar ut en gåvobok. Inbjudan och mer information kommer i början av året. För bokning kontakta oss efter att separat inbjudan har kommit ut, via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se (Besöken kommer att kunna bokas från och med v. 8 till och med v. 20)

Boka ett klassbesök på biblioteket

Under läsåret 2017-2018 är alla klasser i år 2, 4 och 6 välkomna till bibliotekets barnavdelning på Alingsås Kulturhus där en bibliotekarie presenterar biblioteket, pratar om läsning och hjälper er att låna. Det går naturligtvis även bra att besöka biblioteket med en klass oavsett ålder när biblioteket har öppet. För att boka tid för klassbesök, kontakta oss via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se . Föreslå gärna flera tider när ni kan.

Talböcker/Legimus

Legimus finns för de elever som behöver läsa på annat sätt än tryckt text. För att få tillgång till en egen inloggning med möjlighet att ladda ner talböcker till dator, surfplatta eller mobiltelefon behöver eleven, gärna i målsmans sällskap, besöka biblioteket. Barn behöver målsmans godkännande. Avtal finns på: www.legimus.se  eller att hämta på biblioteken. Tjänsten är gratis. Boka tid på närmaste bibliotek.

Böcker på flera språk

På Alingsås bibliotek finns det barn- och ungdomsböcker på cirka 30 olika språk. Vi hjälper gärna till med att hitta böcker på rätt språk och rätt nivå till era elever. Nu har barnavdelningen också en hylla med Silent books, böcker utan text. Med en bok utan text kan barn och vuxna samtala fritt kring bilderna och göra en egen berättelse. Här finns möjlighet att med egna ord ta del av en bilderbok oavsett vilket språk du talar.

Boklådor

Förskolor i Alingsås kommun är välkomna att beställa boklådor med pek- och bilderböcker. Ange gärna om ni har några speciella önskemål. När lådan är klar för avhämtning hör vi av oss. Beställ boklåda på telefon 0322-616 601.

Kapprumsbibliotek

Varje förskola kan låna kapprumskassar. Lånet består av 5 kassar med 5 unika titlar som lånas i 5 månader. Kassarna kan sedan placeras i förskolans kapprum för utlån till förskolans föräldrar. Hur utlåningen till föräldrarna sker bestämmer respektive avdelning. Det finns även kassar med böcker på andra språk.

Sagostunder

Vi har sagostunder för barn mellan 3-6 år på fredagar kl. 10.30. Som förskola anmäler ni er om ni vill komma. 5 barn/avdelning och tillfälle. Det finns även möjlighet att boka en egen sagostund för hela förskoleavdelningen. Boka via barnungabibliotek@alingsas.se

Ladda ner vårens program för skola här

 

Bifogade filer