24 september – 8 oktober
Alingsås konsthall

I Kims fotspår – en utställning om Kim Walls journalistiska gärning

Kim Wall arbetade som frilansjournalist och hade hela världen som sitt arbetsfält. Hon drevs av lusten att berätta den ”lilla” människans historia och ville förmedla berättelser och miljöer som vanligen inte når tv-nyheterna eller tidningarnas förstasidor.

Kim var nyfiken, kunnig och målmedveten och ville göra skillnad genom sina reportage. Hon skrev om kvinnliga krigare, offer för atomprovsprängningar, minoriteter och udda personligheter. 

Kim rapporterade bland annat från Nordkorea, Kina, Indien, Sri Lanka, Haiti, Uganda, Kuba, USA och Marshallöarna i Söderhavet. Hennes arbeten publicerades i de mest ansedda publikationerna i världen, exempelvis The Guardian, New York Times, Al Jazeera, Harpers Magazine och Vice.

I utställningen "I Kims fotspår" visas ett urval korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen, ackompanjerade av ett rikt urval av Kims egna bilder från dessa resor.

Kim Wall dödades när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år. Utställningen är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist flyttas fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent. Förhoppningen är att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.

Fotografi av Kim Wall taget av Coleen José

 

Utställningen är en del av Demokrativeckan. I höst är det val och då fokuserar vi lite extra på demokrati och yttrandefrihet. Demokrativeckorna är ett samarbete med KLK och senioruniversitetet och det kommer att erbjudas en rad programaktiviteter i samband med detta, bland annat sagostunder, fredagsmys, föreläsningar, filmvisning mm. Håll utkik här för mer info som presenteras under augusti.

 

 

 

Information

När: 24 september – 8 oktober, kl 10.00 – 14.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta