Alingsås kulturhus, Stora scenen

Inställt! Svensk Old School Graffiti

Martin Lexelius Core berättar om boken Svensk Old School Graffiti som samlat 500 fotografier på målningar, miljöer och målare från 1984-1992.

Föredraget ingår i den nystartade programserien Konstiga rum som denna vår har temat Offentlig konst.

I början av 1980-talet kom graffitin till Sverige på allvar och har sedan dess utvecklats i stil och form men är fortfarande idag en omtvistad uttrycksform. Numera finns det högt värderade verk av gatukonstnärer på museer och gatukonst har blivit dekorativa fasader och en del av städers varumärkesbyggande.

Samtidigt ses fortfarande den mer klassiska graffitin som vandalism av det offentliga rummet. Där har en målning ofta kort liv – någon målar den och strax därefter är sanerare på väg, den målas över av en annan målare eller så rivs själva byggnaden. Därför finns nästan inga verk, förutom på bilder och i dokumentation, kvar från tiden då hiphopen och graffitin kom till Sverige i början på 1980-talet. Endast en målning, Fascinate från 1989, skyddas genom q-märkning och nyligen målades den anrika graffitimålningen ”Wall of Fame” i Rågsved över av misstag.

Till boken Svensk Old School Graffiti har Martin Lexelius Core tillsammans med Fredrik Nilsson och John Kjellström bedrivit ett detektivarbete och nått folk i hela Sverige som har letat igenom sina källare och byrålådor efter fotografier på målningar, miljöer och målare.

Martin Lexelius Core är konstnär med rötter i graffitin, front end-utvecklare och ordförande i Graffitifrämjandet.

När: Tisdag 19 maj, kl 17.30 – 18.30
Var: Alingsås kulturhus, Stora scenen