22 okt 2022 - 14 jan 2023
Alingsås konsthall

När tråden brister – Mija Renström

Mija Renströms utställning När tråden brister handlar om livsberättelser, om att ge de dolda rösterna som gömmer sig i näversömsbroderi och vävnader en röst. Renström ser på textilier som en text som kan läsas. De berättar om kvinnors livsvillkor, om tid och rum. Hon tar fasta på idén om avtrycket. Avtrycken som vi skapar med våra händer, avtrycken vi gör på varandra och som vi lämnar efter oss.

Renströms verktyg och utgångspunkt är fotografiet, tråden och den broderade duken. Med hjälp av textil och fotografiska metoder undersöker hon mönster, strukturer och håligheter. Renström vänder blicken till sin egen familj, sin mor och mor- och farmödrar, och framkallar och belyser minnen; spår av glädje, samhörighet, kärlek, men även brist på omsorg, sorg och saknad.

Här möter vi farmor Britta Renströms dikter och mormor Signe Wessberg och hennes efterlämnade broderier, som Renström förvaltar och förvandlar till nya verk. Genom handens görande samlas vi kring duken och tråden och sedan; saxen som klipper. Här framgår en berättelse som gestaltar delar ur ett familjeliv och sammanhanget mellan den äldre och den yngre – det som har varit, det som är och det som ska bli.

Varmt välkommen på vernissage!
Lördagen 22/10 kl 12.00 invigs utställningen av Håkan Stern (S), ledamot i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer ett kortare samtal med konstnären. Konsthallen håller öppet kl 10-14.

Program under utställningen
Brodören – från penna till nål och tråd
Konst efter lunch – Prova på cyanotypi
Shared reading i utställningen När tråden brister
Tälj för textil i utställningen När tråden brister
Konstnärssamtal: Mija Renström
Ett nystan av minnen – Vem gjorde? Hur? Varför?
Samlat men glömt – kombinerat besök i konsthallen och Alingsås museums föremålsmagasin

Var: Alingsås konsthall Visa på karta