21/5 - 13/8 2022
Alingsås konsthall

Nära men ändå så långt bort – En visuell festival för och tillsammans med barn

Välkommen till en festival skapad av nästan 250 barn tillsammans med tio bild-och formskapare, i tio workshops på sju olika platser!

Barnen har besökt bild-och formskaparna på deras arbetsplatser för att se hur de jobbar. Bild-och formskaparna har också kommit till barnen på skolor, konstmuseum och bibliotek. Med en massa spännande material har de tillsammans undersökt, testat och skapat på temat “Nära men ändå så långt bort”. Temat kommer ur funderingar under Coronapandemin.

Vi har fått lära oss “hålla avstånd”. Vad betyder det, hur har det påverkat oss? Med tankar och känslor kring detta har barnen skapat bilder och berättelser som vävts samman till denna utställning.

Festivalen är här, häng på!

Välkommen på vernissage!
Lördagen 21/5 kl 12 invigs utställningen av Anne Gunnevik, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer presentation av utställningen och samtal med några av deltagarna.
Konsthallen håller öppet kl 10–14.
Dagen bjuder på kreativa aktiviteter för hela familjen: på vår familjelördag tar vi reda på om färgen gul är ful eller kul, med gatumålning, teater med mera.

 

Medverkande barn:
Stora Mellby skola åk 4-6 Sollebrunn, Örelundsskolan åk 4 Olsfors, Hemsjö skola åk 4-6 Hemsjö, Kullingsbergsskolan åk 5 Alingsås, Borås Konstmuseum, Bollebygds bibliotek, Hammarkullsskolan Göteborg.

Medverkande bild-och formskapare:
Anders Lyon, Marie-Caroline Peris/Catherine Paterson (Lekkontoret), Charlotte Heyman, Felicia Fortes, Jesper Jenemark, Julia Fabricius, Lina Schnaufer, Malin Biller, Maria Annas och Yvette Gustafsson.

Festivalen är initierad av Illustratörcentrum – Sveriges största förmedlare av illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare och animatörer. Utställningen sker i samarbete med Alingsås konsthall, med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

 

Genomförda workshops

Felicia Fortes och klass 6 på Hemsjö skola
Ibland kan något verka vara långt bort fast det egentligen är nära. Ibland är det tvärt om. Men vad vill vi ha nära? Och vad vill vi helst ha en bit bort? Här har barn lekt med perspektiven i humoristiska bilder som de gjort med hjälp av foton, färgade papper och pennor. 

Yvette Gustavsson och klass 4-5 på Hemsjö skola
Hur har din vardag sett ut under pandemin? Här berättar barn om sig själva och sin vardag med bilder, figurer och pratbubblor. Ibland är det lättare att berätta om sig själv i en fantasivärld, det är helt ok. Det viktiga är att hitta sitt sätt att berätta på.

Catherine Paterson och Marie Caroline Peris och klass 4 på Örelundsskolan i Olsfors
Hur kan vi göra saker tillsammans samtidigt som vi håller avstånd? Ibland kan regler göra oss mer påhittiga, som i det här fallet. Om vi vill rita tillsammans på samma papper men inte får vara nära, hur gör vi då? Jo vi bygger våra egna ritmaskiner såklart. Här visar barn hur de har ritat tillsammans samtidigt som de haft två meter till sin ritkompis.

Jesper Jenemark och barn från Borås Konstmuseum
Under pandemin har vi inte kunnat träffas som vanligt. Du har kanske inte kunnat träffa din mormor eller farfar på en enkel fika, inga stora kalas, klassfester eller fika efter fotbollsmatchen. Nu kan vi äntligen träffas och fika igen. Hur ser din drömfika ut och vem vill du fika med? I denna workshop har barnen målat med kaffe och te.

Lina Schnaufer och klass 5 på Kullingsbergsskolan i Alingsås 
Mönster finns nästan överallt. Vet du att det går att göra mönster tillsammans samtidigt som vi håller avstånd? Det har barnen gjort i denna workshop. Barnens egna ord om pandemin har tolkats och målats som mönster på papper. Pappret har skickats vidare från barn till barn som målat tills ytan blivit fylld. Många mönster har det blivit! 

Malin Biller och barn från Borås Konstmuseum 
Alla har vi något att berätta. Det viktiga är inte att rita snyggt, det viktiga är dina idéer, din fantasi och att du har något du vill säga. I denna workshop har barn fått skriva och rita sina berättelser om att hålla avstånd. Med bilder och texter visas humor och allvar. Det är faktiskt så att du kan berätta om precis allt genom serier!

Maria Annas och klass 4 på Stora Mellby skola i Sollebrunn
Saker som funnits nära blev plötsligt långt bort. Träffa mormor och morfar, fika på café, åka tåg, kramas eller gå på fotbollsträningen. Hur kan saknad och längtan se ut? Har längtan någon speciell färg eller form? Här har barnen utforskat känslan med hjälp av skuggfigurer i en skuggteater. Skuggor kan kännas nära men ändå så långt borta, som en dröm, en tanke eller känsla.

Charlotte Heyman och barn från KAH - konstnärer av Hammarkullen 
Vet du! Om du ritar med kol så går det lätt att sudda bort med handen och måla något nytt. Det har barnen i den här workshopen gjort många gånger. Och så har dom tagit ett foto varje gång. När fotona läggs på rad får deras tankar om avstånd liv och rör sig på skärmen, det kallas att animera. Barnen har jobbat med sin lilla bild på ett stort gemensamt papper. Tillsammans har den lilla bilden blivit till något större. 

Anders Lyon och klass 5-6 på Stora Mellby skola i Sollebrunn
I denna workshop har vi vänt på temat och tänkt “så långt bort men ändå nära”. Barnen har jobbat med jordgloben för att få syn på hur allt hänger ihop. När vi har behövt hålla avstånd har vi ännu mer förstått hur viktiga vi är för varandra. Fastän vi ibland är långt ifrån varandra så lever vi i samma värld och behöver varandra - människor, djur och all världens länder.

Julia Fabricius och barn från Bollebygds bibliotek
Det du behöver är papper, sax, nål och tråd. Vips, så kan du binda dig en egen bok, färdig att fyllas med bilder och berättelser. Under pandemin har några varit mer själva, andra har varit tillsammans, men ofta genom en skärm. Vi har träffats genom skärmen, lyssnat, läst och pluggat. I denna workshop har barnet fått hitta tillbaka till något de faktiskt kan ta på - boken. Vad är en bok för dig? 

 

Information

Var: Alingsås konsthall Visa på karta