Öppet alla dagar kl 11-13 och kl 14-16, från 9 maj
Nolhaga slott

Teknik i nöd och lust - en utställning från Alingsås museum på Nolhaga slott

Teknik kan vara enkel eller sammansatt, teknik kan rädda liv eller ge en stunds underhållning. Tekniken, eller avsaknaden av den, kan också berätta om människors olika förutsättningar och livsvillkor under olika tider och på olika platser.

Med hjälp av sex tekniska ’apparater’ gör denna utställning några nedslag i Alingsås historia; en brännvinsapparat i koppar från tidigt 1800-tal, en livsavgörande kuvös från 1960 som använts på Alingsås BB. En ateljékamera som använts av yrkesfotograferna Westin i Sollebrunn och en fonograf tillverkad av finsmed Johan Thorssin.

En varuautomat för ¼ kg-paket Nygrens Kalaskaffe har hängt utanför Nygrens speceributik på Kungsgatan och en brandspruta som var stadens först inköpta brandspruta med pump. Den användes för att släcka en brand 1770.

Med föremålen som utgångspunkt berättar utställningen historier om människor, miljöer och företeelser i Alingsås, och omvärlden, under drygt tvåhundra år.

Utställningen bjuder på 1 del teknikhistoria och 1 del historisk teknik, blandat med flera delar kulturhistoria och lokalhistoria.

Av de sex utställda tekniska föremålen är det bara ett som kräver elektricitet för att fungera.

Allt material; föremål, fotografier och arkivhandlingar kommer från Alingsås museums samlingar.

Utställningen har samma öppettider som Nolhaga slott: Måndag - söndag 11-16 med lunchstängt 13-14

För mer information om slottet och öppettider vid helgdagar: https://www.vastsverige.com/alingsas/produkter/nolhaga-slott/

Fri Entré

Guidad visning: