27 november – 15 januari
Alingsås konsthall

Tryckt till jul – en utställning om tryckta jultextilier

Traditionen att smycka sitt hem till jul är gammal och textilier har länge varit en del av detta. Textilier som var vävda, broderade eller målade användes för att komplettera helgstämningen. Motiven hämtades från de bibliska berättelserna och försågs ofta med citat. Textilierna hade med andra ord inga särskilda julmotiv.

De första tryckta juldukarna kom på 1920-talet och först fram på 1950-talet tog produktionen riktig fart. Då blev också färgerna och formerna djärvare, samtidigt som textilkonstnärer började anlitas allt mer för att skapa julens mönster och motiv.

De tryckta textilierna bär både på en textil tradition av att smycka hemmet till jul och representerar något nytt med förfinade tryckmetoder och formgivning. Liksom i övrigt textiltryck träder 1950- och 60-talet fram som en riktig guldålder för jultrycken och mest fokus i utställningen ligger därför där, även om det bjuds på både framåt- och bakåtblickar i tiden.

Trots att så många framstående formgivare har komponerat de mest fantastiska dukar och bonader har varken de tryckta julmönstrena eller formgivarna tidigare fått så mycket uppmärksamhet.
I utställningen visar vi tryckta jultextilier genom olika tiders bordsdukningar och fokuserar också lite extra på jultextilernas motiv. Vi har också med ett antal formgivarporträtt där den tidigare anonyma formgivaren lyfts fram.

Utställningen är ett resultat av kulturhistorikerna Anna Lindqvists och Marie Odenbring Widmarks kartläggning och samling av tryckta jultextilier vilken vi generöst fått ta del av och låna in.
Som ett tillägg har konsthallen, i samarbete med Alingsås museum, valt att särskilt lyfta fram Alingsås under samma era, som då bokstavligen befann sig i den moderna textilhistoriens mitt med flertalet namnkunniga konstnärer och formgivare knutna till textilindustrin i staden.

Vi bjuder också in till en föreläsningsserie om tre delar, alla med anknytning till Alingsås textila historia.

Glad textil jul på er!

Välkommen på vernissage!
Den 27/11 kl 11.00 inviger Håkan Stern (S), ledamot i kultur- och utbildningsnämnden, utställningen. Därefter följer ett kortare samtal med kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som skrivit boken Tryckt till jul och även lånat ut delar av sin textilsamling till utställningen.

Efter samtalet följer föredraget Textila detektiver, där Lindqvist och Odenbring Widmark berättar om sin forskning och arbete kring tryckta textilier.

Välkomna att ta med egna textilier hemifrån och få dem ”artbestämda” efter föredraget!

Program under utställningen:
(OBS biljetter krävs till programpunkterna och bokas här: http://event.webbiljett.se/alingsaskh/)

OBS NYTT DATUM TISDAG 11/1 2022 kl 17.30 Föredrag: Maud Fredin Fredholm – design- och textilpionjär
Maud Fredin Fredholm föddes i Göteborg 1919 och växte upp i Alingsås. På 50-, 60- och 70-talen var hon en av de mest tongivande designerna i Sverige men även i modestäder som London och Paris blev hon ett stort namn. Trots framgångarna är hon ändå något av en doldis för många svenskar.

I föredraget berättar Anna Thell, designer, om hur hon upptäckte Maud Fredin Fredholms textila konstnärskap och blev kär.

Torsdag 16/12 kl 17.30 Föredrag och bokrelease: Textilstaden Alingsås - Minnen att vårda och bevara
Kristina Wadensten tar avstamp i sin kommande bok Textilstaden Alingsås - Minnen att vårda och bevara och tar oss med genom de textila verksamheter som löper som en röd tråd genom stadens historia. Unika skildringar, historiska såväl som nutida, förmedlade av den enskilde individen, ger perspektiv och insikt. Hur viktigt är det inte att lyfta kvinnors sällan uppmärksammade arbeten i textilindustrins tjänst? Och hur reflekterar dagens textilentreprenörer med ansvar för ett hållbart samhälle?

Efter föredraget presenterar Kristina boken och bilder från välkända Alingsås Bomullsväveri och Konfektionsaktiebolaget Drabant, men även mindre kända Alingsåsföretag. Kristina visar den skatt som gömmer sig i Alingsås museums samlingar, såväl fotografier som föremål. Boken kommer finnas att köpa på plats till specialpris.

Kristina Wadensten har under många år varit anställd på Alingsås museum, därefter Textilmuseet i Borås med föremålssamlingarna som huvuduppgift.

Tisdag 21/12 kl 11.00 Julmys och berättarkafé
Tillsammans tittar vi på utställningen och delar berättelser och minnen kring jul och textilier. Ta gärna med en textil som du vill berätta om! Vi bjuder på kaffe/te och pepparkaka.

Torsdag 13/1 2022 kl 17:30 Föredrag: Wanja Djanaieff och Alingsås i den moderna textilhistoriens mittpunkt
Wanja Djanaieff, en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare, berättar om sitt liv och karriär med fokus på åren i Alingsås. Under nästan 60 år har hon verkat som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf. Djanaieff var verksam i Alingsås i 10 år som formgivare knuten till Alingsås bomullsväveri men även som frilansare och boende i Alingsås innan hon tog över som chef efter Astrid Sampe på NKs textilkammare.

När: 27 november – 15 januari, kl 10.00 – 14.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta