En man på en luftmadrass i en vattensamling på ett rivningsområde
23 september – 13 januari
Alingsås konsthall

Utställning: Toxoplasma - Mischmasch 100% vardagsdramatik

Konstnärsduon Toxoplasma (Akay & Olabo) arbetar överskridande med skulpturala objekt, text och aktioner i det urbana rummet. Gemensamt är humor, nyfikenhet och förmågan att ge bortglömda platser och till synes värdelöst skräp nya användningsområden.

I utställningen Mischmasch får vi följa med i deras vardag där de genom sin närvaro skapar ett alternativt förhållningssätt till staden och det offentliga rummet. Med öga för magin och potentialen i det perifera dras de till platser såsom industritomter, bortglömda hus, tomma kontorslokaler och övergivna vänthallar. Där ägnar de sig åt att utföra olovliga installationer och andra former av konstverk som aktiverar och laddar platsen med ny betydelse helt i kontrast till stadsplaneringens strukturer eller rådande normer om estetik, arbete och konst.

Toxoplasma har samarbetat sedan 2013 och skapat ett välfungerande och disciplinerat system vilket löper över arbetsdagen. Det innefattar förutsättningslösa cykelturer genom stadens mellanrum, dagboksanteckningar, planering, arbete i den egna ateljén och materialanskaffning. Där de flesta arbetsplatser har fastslagna tider för fika- och lunchraster, arbetsplatsträffar och så vidare förhåller de sig till de perifera platsernas egna omlopp. Det kan röra sig om att tajma tidpunkten när en viss lastbil kommer och dumpar varor, när en väktare ronderar eller klockslaget då den hemlöse mannen kommer och letar pantburkar. De agerar i mellanrummet mellan det privata och det offentliga, det välplanerade och det oplanerade och skapar därmed en plats där alternativa strukturer och parallella berättelser får ta plats.

Idéerna till verken uppkommer under cykelturerna där det ena ofta leder till det andra i en slags associativ kedjereaktion. Tillsammans spanar de efter platser under transformation och med tiden har blicken tränats upp för att snabbt hitta och identifiera sådant som de flesta passerar utan att ta notis om. Det kan röra sig om platser som är på väg att läggas ner eller byggas upp och där det uppstått ett glapp för något annat att ta plats. De kan uppföra ett verk på en fin vägg som blivit blottad när en byggnad rivits eller ta sig an en sedan länge övergiven flotte där det växt upp en björk. De har förvandlat en bortglömd vänthall för bussar till en blomstrande oas och hängt repstegar som tillverkats av stadens bråte från hål i taken på tomma rivningshus.

Toxoplasmas verk ses ofta inte av andra än de som också rör sig i området – rivningsarbetare, koppartjuvar, lastbilschaufförer – om de ens upptäcks av dem då det ibland kan röra sig om något så subtilt som att byta lås på en dörr som aldrig används eller bygga upp ett skjul som ingen bryr sig om. Med sina interventioner synliggör de det bortglömda och väcker frågor om deltagande och om vad konst kan vara. För Toxoplasma ligger konsten i den vardagliga processen, för oss andra återstår dokumentationen av platsen som rymmer både hemligheter och möjligheter.

 

Välkommen på vernissage!

Lördagen 23/9 kl 12 invigs utställningen av Håkan Stern (S), ledamot i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer ett samtal med konstnärerna och en memoryturnering.
Konsthallen håller öppet kl 10-14.

 

Programpunkter under utställningen:

Återbruksworkshop med Hurra pangpang
Klädkroki – lekfulla övningar för en hållbar garderob

Konstnärssamtal och workshop med konstnärsduon Toxoplasma
Shared reading i utställningen Mischmasch
"Förstudie till festen som protest, protesten som fest" - performance/workshop med Elin Wikström

 

 

 

 

 

 

Information

När: 23 september – 13 januari, kl 10.00 – 14.00
Var: Alingsås konsthall Visa på karta