Den magiska ormbunken

Muralmålning

Konstnär: Natalia Rak (f. 1986)

Plats: Kungsgatan 9, husgaveln vid parkering på gården

Installationsår: 2019

Muralkonstverket Den magiska ormbunken har inspirerats av en saga skriven av J. I. Kraszewski (1812-1887). I sagan berättas om en pojke som ger sig ut i skogen under sommarsolståndet för att leta efter en beryktad, magisk blomma – en ormbunke som bara blommar en gång per år. Efter flera års försök så hittar han blomman som, likt Alladins lampa, kan uppfylla alla hans önskningar, dock under förevändning att han aldrig får dela sin lycka med någon annan levande själ. Pojken är för upprymd för att lyssna till varningen och det leder till att någonting som från början var hans största dröm slutligen blir hans största förbannelse. Efter åratal av ånger uttrycker han sin sista önskning och blir uppslukad av jorden.

Natalia Rak (f. 1986 i Polen) är känd för sina livfulla och storskaliga väggmålningar. Hon har gått på Konsthögskolan i Lodz, Polen. Rak inspireras av gamla bilder, sina egna dagdrömmar, bokillustrationer, Marvel Comics och konstnärer som Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Jacek Malczewski, Norman Rockwell och Hans Rudolf Giger.

Verket är en del i muralkonstprojektet Artscape Saga som 12 av Göteborgsregionens kommuner deltog i under sommaren 2019. Verken, med tillhörande saga samlades i en bok. Boken finns att köpa för 150 kr i Kulturhuset.

 

Film om projektet Artscape Saga

 

Mer information

Artikel om Natalia Rak på Wikipedia

Natalia Rak på instagram

Hemsida Artscape

 

Tillbaka till information om den offentliga konsten

Offentliga konstverk


Med handväskan som vapen

Våren

Vem får sättas på piedestal

Jonas Alströmer

Den magiska ormbunken

Prinsessan Hapunda

Cosmic Love

Twisted Sisters

Speglingar

Vattenbäraren

Grekiska fester

Påfågel

Lek med boll

Rum för vindar

Treklang

Komposition

Hjortar

Citron

Kajor

Lekande barn