Vattenbäraren

Skulptur med fontän

Beställare: Claes Adelsköld

Material: Zink 

Plats: utanför Nolhaga slott

Installationsår: Ursprungligen 1880-talet. Togs ner runt 1990 och omgjutning av skulpturen utfördes och återinstallerades 2005.

Skulpturen avbildar en krum man med förskinn och hammare i bältet som på axlarna bär upp ett stort fat från vilket det rinner vatten. Konstverket har kallats Adelskölds tomtenisse, Smégubben eller Atlas, som var en gud i den antika grekiska mytologin dömd att bära himlen på sina axlar av de nya gudarna när de tagit makten.

Skulpturen är med största sannolikhet tillverkad (gjuten) i Fridolf  Thorssins verkstad i Alingsås, möjligen i en importerad form.

På gamla bilder ser man att det från början var två skulpturer som stod på varsin sida om stora trappan på baksidan av slottet. Den ena blev sedan flyttad till att stå framför huvudentrén till Nolhaga slott. Från ovandelen rann vatten över konstverket, längs stenröset och ner i en gjuten damm runt vilken det fanns rika blomsterplanteringar.

Fram till 1990 stod verket framför huvudentrén men ansågs då vara i så dåligt skick att det flyttades till Alingsås kommuns förråd. 2005 bekostade Sparbankens stiftelse för kultur en omgjutning som de sedan donerade till Alingsås kommun. Delar av den ursprungliga skulpturen förvaras i Alingsås museums föremålsmagasin.

Det som tros vara det andra exemplaret finns i en privatträdgård där skulpturen stod i trädgården redan när nuvarande ägarens föräldrar köpte huset 1958. Tidigare låg där Fridolf Thorssins verkstad i anslutning till huset.

Tillbaka till information om den offentliga konsten

 

Offentliga konstverk


Med handväskan som vapen

Våren

Vem får sättas på piedestal

Jonas Alströmer

Den magiska ormbunken

Prinsessan Hapunda

Cosmic Love

Twisted Sisters

Speglingar

Vattenbäraren

Grekiska fester

Påfågel

Lek med boll

Rum för vindar

Treklang

Komposition

Hjortar

Citron

Kajor

Lekande barn