Kom med din klass!

Kulturhuset erbjuder Musik och teaterföreställningar, film, samt besök i museum, konsthall och bibliotek för skola. Välkommen att boka in ett besök med din klass!

Skolbio kostar 20 kr per elev och skolteater kostar 30 kr per elev. Varje skola kan använda sin pott av Skapande
skola-pengar.

 

Skolbio på Palladium 11-15 november 2019! Program HÄR!

 

Boka teater och film här!

Här kan ni se skolprogrammet Hösten 2019!

 

Boka klassbesök

Museet och konsthallen

Grupper från förskola, grundskola, gymnasium och vuxenstudier är välkomna på visningar och workshops.

En visning tar cirka 45 minuter, med workshop cirka 90 minuter. OBS! Gratis för alla skolor i Alingsås kommun.

Förfrågan om bokning skickas med e-post till ylva.sillen@alingsas.se.

Skriv vilken visning som önskas, tid, årskurs, antal elever, samt lärarens namn och telefonnummer.

Berätta gärna om det är något som är bra att veta om din klass, beskriv dina önskemål om hur besöket kan anknyta till aktuella skolarbete, så det är möjligt att anpassa visningen till era behov.

 

 

Skolprogram i museet

Hem – Alingsås som hem, då och nu.

Utställningen på museet belyser boende i Alingsås ur olika perspektiv. Vi rekommenderar besök i halvklass på grund av trånga utrymmen.

Förslag till ämnesområden för besöket:

Högstadiet – gymnasiet:

Alingsås som hemort

2019 fyller staden 400 år. Museet ligger i Alströmerska magasinet som byggdes under Jonas Alströmers tid. Hans manufakturverk påverkade stadens utveckling under1700-talet. Under 1800-talet blev järnvägens utbyggnad och bomullsväveriets tillkomst avgörande för den tillväxt som fortsatte under stor del av 1900-talet. Vitt skilda människoöden har givetvis utspelat sig under dessa tider, utifrån museiföremålen närmar vi oss några av dem.

Workshop: fördjupning i museitexter som eleverna får jobba med och presentera under besöket.

Mellanstadiet och högstadiet:
Mitt hem – min borg?
Vad är det som utgör ett hem? Att ha en bostad kan betraktas som en mänsklig rättighet, men genom historien har människor behövt fly eller flytta från sitt hem. Detta har också märkts genom tiderna i Alingsås historia, visningen tar upp både perioder då människor gett sig av och perioder då människor kommit hit. Några har hittat en ny trygghet, andra har fortsatt vidare. Vi tittar på några filmade intervjuer där samtida personer berättar vad som är viktigt för dem i hemmet och tittar runt bland de utställda museiföremålen – vad är det som får oss att känna oss hemma?

Workshop: värderingsövningar på tema mänskliga rättigheter, med FN:s barnkonvention som utgångspunkt.

Tvungen att ha? Om konsumtion och hållbarhet genom tiderna. I utställningen HEM finns bland annat intervjuer med designern Kristina Schultz som gjorde sitt examensarbete på Konstfackskolan till ett experiment: hemmet tömdes helt på föremål för att undersöka vad som verkligen behövdes. Många av oss har mycket mer än nödvändigt och ofta mycket mer än vi är bekväma med. Vad blir viktigt om vi tvingas välja? Vi tittar på några historiska föremål som inte används idag – var de nödvändiga? Vilka saker har vi nu som kommer att väcka frågor i framtiden?

Workshop: Återbrukshantverk

Lågstadiet:
Hemma förr
Hur var det att vara barn i Alingsås för ungefär 100 år sedan? Innan rinnande vatten och elektricitet fanns i alla hem, innan bilar och bussar körde omkring på gatorna. Vi tittar på foton
och föremål från den tiden och funderar över hur barnens vardag kan ha sett ut.

Workshop: vi tillverkar själva en enkel leksak.

Förskola:
Det var en gång...
Vi tittar på och undersöker några saker från förr. Hur användes de? Gör vi på annat sätt nu för tiden?

Barnen får höra en saga som anknyter till föremålen och sedan själva leka berättelsen.

 

Specialerbjudande för högstadiet och gymnasiet  OBS! Förlängt till 12/12 2019:

Sammet, pärlor och galej
En dräktutställning på Nolhaga slott. Max 15 deltagare / tillfälle
Unikt tillfälle att ta del av sällan, eller aldrig, visade festkläder från Alingsås museums samlingar! Vi rör oss från 1860-tal fram till våra dagar. Alingsås historia avspeglas i berättelsen om de som burit kläderna. Tillverkningsprocesserna ger
oss ledtrådar om olika tiders förutsättningar. Detaljer som kjollängd, hyskor eller dragkedja, är betydelsefulla för funktionen men låter oss också blicka in i olika perioders livsstil och normer. Vi undersöker hur samhällsutvecklingen kan avläsas i modets skiftningar och riktar även blicken mot vår egen tid.

 

Skolprogram i konsthallen

Eleverna får ta del av vår visuella kultur och i samtal diskutera bilders innehåll och budskap, samt möta olika konstnärliga tekniker. För att fördjupa besöket samt stimulera egen fantasi - boka in en praktisk workshop i vår fina ateljé!

Catti Brandelius – 365 porträtt av Jari  7/9 – 16/11

Catti Brandelius är konstnär, performanceartist och sångerska. Hennes utställning visar ett konstprojekt inspirerat av Picassos relation med Jaqueline Roque - dennes sista fru - som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av. Precis som
Picasso behövde en musa, en partner, någon som älskade honom och tog hand om honom - så behöver Catti också Jari. Han kokar hennes te, diskar kopparna, ger henne medicin, tvättar hennes trosor och hänger hennes kläder.
Det vi får möta är en personlig kärleksberättelse med film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk. Brandelius porträtterar sin man Jari som hantverkare, grubblare och musiker. Hon är intresserad av att finna det lite obekväma
och svåra i vardagen, men vill hennes modell bli utlämnad åt betraktaren – bli till ett undersökt objekt?
Ämnen att samtala om utifrån utställningens innehåll: integritet, kärlek, könsnormer, psykisk ohälsa, att vara subjekt/objekt, vem får bli konstnär?

Workshop i ateljén: Porträtt på enkelt sätt.

Jan Bergerlind – Inte bara på loftet 30/11 – 11/1 2020

I utställningen får vi följa med in i Jan Bergerlinds fantastiska julvärld med snöfyllda landskap bebodda av tomtar. Motiv som för tankarna till Jenny Nyström, som framför allt är
känd för bilden av tomten så som vi känner honom: med den röda luvan, vän med djuren och upptagen av olika sysslor på bondgården.
Ämnen att samtala om: Vem är tomten? Hur ser olika julfiranden ut? Vad har de gemensamt?
Workshop: Tomtar

Skolprogram i biblioteket

Årets bokskörd

Varje höst inbjuds alla pedagoger till årets bokskörd. Se skolprogrammet för årets datum. Barnbibliotekarierna visar och pratar om årets utgivning av barnlitteratur riktade till barn mellan 6 och 12 år . Kom och inspireras av nya böcker! Anmälan till barnungabibliotek@alingsas.se

Boka ett klassbesök på biblioteket

Alla klasser i år 2, 4 och 6 är välkomna till bibliotekets barnavdelning på Alingsås Kulturhus där en bibliotekarie presenterar biblioteket, pratar om läsning och hjälper er att låna. Det går naturligtvis även bra att besöka biblioteket med en klass oavsett ålder när biblioteket har öppet. För att boka tid för klassbesök, kontakta oss via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se . Föreslå gärna flera datum.

Under vårterminen bjuder vi in alla kommunens 6-åringar till en biblioteksintroduktion. Under lekfulla former delar vi ut barnens eget lånekort, visar barnavdelningen och delar ut en gåvobok. Inbjudan och mer information kommer i början av året. För bokning kontakta oss efter att separat inbjudan har kommit ut, via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se

Talböcker/Legimus

Legimus är en digital katalog med talböcker som är till för de elever som har läs- och skrivsvårigheter. Med en egen inloggning finns möjlighet att ladda ner talböcker till dator, surfplatta eller mobiltelefon. För att få en inloggning behöver eleven målsmans godkännande, sedan skapar bibliotekspersonalen en inloggning vid ett besök på biblioteket. Avtal finns på: www.legimus.se  eller att hämta på biblioteken. Tjänsten är gratis.

Böcker på flera språk

På Alingsås bibliotek finns det barn- och ungdomsböcker på cirka 30 olika språk. Vi hjälper gärna till med att hitta böcker på rätt språk och rätt nivå till era elever. Barnavdelningen har också en hylla med Silent books, böcker utan text. Med en bok utan text kan barn och vuxna samtala fritt kring bilderna och göra en egen berättelse. Här finns möjlighet att med egna ord ta del av en bilderbok oavsett vilket språk du talar.

Bokcirkelkassar

För åldrarna 7-9 år, 10-12 år eller 13-17 år. I bokcirkelkassen finns 6 böcker av samma titel med tillhörande
diskussionsfrågor.Välj bland flera titlar. Lånetid 6 veckor. Du kan låna kassen på ditt tjänstelånekort.

Boklådor

Förskolor i Alingsås kommun är välkomna att beställa boklådor med pek- och bilderböcker. Ange gärna om ni har några speciella önskemål. När lådan är klar för avhämtning hör vi av oss. Beställ boklåda på telefon 0322-616601.

Kapprumsbibliotek

Varje förskola kan låna kapprumskassar. Lånet består av 5 kassar med 5 böcker i som lånas i 5 månader. Kassarna kan sedan placeras i förskolans kapprum för utlån till förskolans föräldrar. Hur utlåningen till föräldrarna sker bestämmer respektive avdelning. Det finns även kassar med böcker på andra språk.

Sagostunder

Vi har sagostunder för barn mellan 3-6 år på fredagar kl. 10.30. Som förskola anmäler ni er om ni vill komma. 5 barn/avdelning och tillfälle. Det finns även möjlighet att boka en egen sagostund för hela förskoleavdelningen. Boka via barnungabibliotek@alingsas.se

Föräldramöten

En barnbibliotekarie kan komma och delta på föräldramöten på förskolorna. Vi inspirerar till läsning och informerar om bibliotekets verksamhet för familjen. Skicka förfrågan till barnungabibliotek@alingsas.se