Kom med din klass!

Kulturhuset erbjuder Musik och teaterföreställningar, film, samt besök i museum, konsthall och bibliotek för skola. Välkommen att boka in ett besök med din klass!

Skol och skolbioprogrammen är här!

Se skolprogrammet här:

Se skolbioprogrammet här:

 

Boka teater och film här!

 

Boka klassbesök

Museet och konsthallen

Kulturhusets pedagog tar emot grupper till museum och konsthall från högstadiet, gymnasiet och vuxenstudier. En visning tar ca 45 minuter, med workshop cirka 90 minuter. Ämnen för visningar och nivån anpassas efter din grupp. Tillsammans kan vi också lägga upp projekt där ni kommer till oss vid flera tillfällen. Besöken kan göras måndag – torsdag och är gratis för skolor inom Alingsås kommun.

Ange "Skolvisning museum" i ämnesfältet. Skriv vilken visning som önskas, tid, årskurs, antal elever, samt lärarens namn och telefonnummer.

Boka ditt besök genom att skicka förfrågan till ylva.sillen@alingsas.se

Skolprogram i museet

Hem - Alingsås som hem, då och nu

I den här utställningen har museet undersökt hur människor har tänkt och känt om Alingsås som hem genom tiderna. Vad har krävts för att komma hit, stanna kvar eller lämna? Vad behöver du för att känna dig som hemma? Vad krävs för att lämna sitt hem och vad driver oss att hitta ett nytt?

Med hundratals föremål, fotografier, brev, och berättelser ur museets samlingar, med statistik, fakta och berättelser från alingsåsare idag, får du reda på hur vi hittat, eller inte hittat, vårt hem i Alingsås de senaste 400 åren fram till idag.

Förr och nu...

Att ha rinnande vatten och elektricitet tycker de flesta av oss är självklart och nödvändigt. Men hur var det innan allt detta fanns? En visning med tonvikt på köket och användningen av det.

Alingsås som hemort

Snart fyller staden 400 år. Hur växte staden fram? Vilka var det som bodde här och vad gjorde de? Själva museibyggnaden, Alströmerska magasinet, har haft del i stadens historia från att den byggdes som manufakturverkens magasin 1731och framåt. 

Tvungen att ha? Om konsumtion och hållbarhet genom tiderna.

I utställningen HEM finns bland annat intervjuer med designern Kristina Schultz som gjorde sitt examensarbete på Konstfackskolan till ett experiment: hemmet tömdes helt på föremål för att undersöka vad som verkligen behövdes. Många av oss har mycket mer än nödvändigt och ofta mycket mer än vi är bekväma med. Vad blir viktigt om vi tvingas välja? Vi tittar på några historiska föremål som inte används idag – var de nödvändiga? Vilka saker har vi nu som kommer att väcka frågor i framtiden?

 

Skolprogram i konsthallen

Jan Stigland - M/S Antropos - en flaskpost i kosmos.

8 september 2018 - 11 januari 2019

En skulpturinstallation för rymdbruk som berättar om hur vi fungerar och vad vi kan tänkas tro om våra liv och vår omvärld.

Myterna trängs undan och vetenskapen förklarar allt mer av vår tillvaro. Konstnären Jan Stigland har gjort denna installation med ett tjugotal skulpturer i trä och epoxiplast, om vår nutida världsbild, vid porten till den antropocena tidsåldern .

Med lätthet manar de färgstarka figurerna till berättelser, vare sig vi väljer att ta oss an den med sagans språk eller diskutera samhällsfrågor, filosofi och världsåskådning.

En utställning för alla åldrar.

 

Vill du ha visning med ateljéworkshop – boka i god tid!

 

Skolprogram i biblioteket

Årets bokskörd

Torsdagen den 15 november kl 17.30 inbjuds alla pedagoger till årets bokskörd. Barnbibliotekarierna visar och pratar om årets utgivning av barnlitteratur riktade till barn mellan 6 och 12 år . Kom och inspireras av nya böcker! Anmälan till barnungabibliotek@alingsas.se

Boka ett klassbesök på biblioteket

Alla klasser i år 2, 4 och 6 är välkomna till bibliotekets barnavdelning på Alingsås Kulturhus där en bibliotekarie presenterar biblioteket, pratar om läsning och hjälper er att låna. Det går naturligtvis även bra att besöka biblioteket med en klass oavsett ålder när biblioteket har öppet. För att boka tid för klassbesök, kontakta oss via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se . Föreslå gärna flera datum.

Under vårterminen bjuder vi in alla kommunens 6-åringar till en biblioteksintroduktion. Under lekfulla former delar vi ut barnens eget lånekort, visar barnavdelningen och delar ut en gåvobok. Inbjudan och mer information kommer i början av året. För bokning kontakta oss efter att separat inbjudan har kommit ut, via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se

Talböcker/Legimus

Legimus är en digital katalog med talböcker som är till för de elever som har läs- och skrivsvårigheter. Med en egen inloggning finns möjlighet att ladda ner talböcker till dator, surfplatta eller mobiltelefon. För att få en inloggning behöver eleven målsmans godkännande, sedan skapar bibliotekspersonalen en inloggning vid ett besök på biblioteket. Avtal finns på: www.legimus.se  eller att hämta på biblioteken. Tjänsten är gratis.

Böcker på flera språk

På Alingsås bibliotek finns det barn- och ungdomsböcker på cirka 30 olika språk. Vi hjälper gärna till med att hitta böcker på rätt språk och rätt nivå till era elever. Barnavdelningen har också en hylla med Silent books, böcker utan text. Med en bok utan text kan barn och vuxna samtala fritt kring bilderna och göra en egen berättelse. Här finns möjlighet att med egna ord ta del av en bilderbok oavsett vilket språk du talar.

Bokcirkelkassar

För åldrarna 10-12 år eller 13-17 år. I bokcirkelkassen finns 6 böcker av samma titel med tillhörande
diskussionsfrågor.Välj bland flera titlar. Lånetid 6 veckor. Du kan låna kassen på ditt tjänstelånekort.

Boklådor

Förskolor i Alingsås kommun är välkomna att beställa boklådor med pek- och bilderböcker. Ange gärna om ni har några speciella önskemål. När lådan är klar för avhämtning hör vi av oss. Beställ boklåda på telefon 0322-616 601.

Kapprumsbibliotek

Varje förskola kan låna kapprumskassar. Lånet består av 5 kassar med 5 unika titlar som lånas i 5 månader. Kassarna kan sedan placeras i förskolans kapprum för utlån till förskolans föräldrar. Hur utlåningen till föräldrarna sker bestämmer respektive avdelning. Det finns även kassar med böcker på andra språk.

Sagostunder

Vi har sagostunder för barn mellan 3-6 år på fredagar kl. 10.30. Som förskola anmäler ni er om ni vill komma. 5 barn/avdelning och tillfälle. Det finns även möjlighet att boka en egen sagostund för hela förskoleavdelningen. Boka via barnungabibliotek@alingsas.se

Föräldramöten

En barnbibliotekarie kan komma och delta på föräldramöten på förskolorna. Skicka förfrågan till barnungabibliotek@alingsas.se