E-böcker och e-ljudböcker

Nu kan du låna e-böcker hos Alingsås bibliotek igen!

Vår nya leverantör heter Overdrive och appen som du använder heter Libby. Här hittar du e-böcker och e-ljudböcker på engelska och svenska. Antalet titlar vi erbjuder kommer att öka successivt, vi lägger till nya titlar varje vecka.  Nytt är att lånetiden är 21 dagar mot tidigare 28. Nytt är också att det går att återlämna och förnya lån.

Eftersom vi vet att många vill låna e-böcker så öppnar vi nu Libby/Overdrive för lån även om appen och sidan inte är helt färdiga. Vi håller på att ställa in systemet så förändringar i antal lån m.m. kan ske under våren.

Låna ifrån dator/webben:

1. Gå in på alingsas.overdrive.com och logga in med ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
  2. Sök fram den bok du vill ha och tryck på låna. Bekräfta sen igen att du vill låna boken.
  3. Du finner alla dina lån under Mitt konto > Lån. Därifrån kan du läsa och ladda ner böckerna. Lånen synkroniseras även i appen.

Låna i appen Libby:

1. Installera appen Libby via Playbutik (Android) eller Appstore (iPhone/iPad)
  2. Öppna appen och följ instruktionerna för att hitta till Alingsås bibliotek och fyll i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
  3. Sök fram den titel du vill låna och tryck på borrow.
  4. Dina lån finns under Shelf > Loans och kan läsas direkt. Är du ansluten till Wi-Fi laddas också böckerna ner så att de blir tillgängliga offline.
    • För att läsa/lyssna tryck Open Book
    • För att återlämna tryck Manage Loan > Return Early
    • För att förnya lån tryck Manage Loan > Renew

Fria e-böcker att hämta på nätet - ett urval

Litteraturbanken Ett urval svenska klassiker i vid bemärkelse. Texterna läses direkt i webbläsaren. Vissa kan också laddas ner i pdf- eller epub-format.

Manybooks.net 28 000 e-böcker. Flest på engelska men ett femtiotal på svenska. Många olika format att välja mellan.

Projekt Gutenberg Över 33 000 titlar i epub-format för läsning på dator, läsplatta eller mobil. Många olika språk representerade, även svenska.

Projekt Runeberg Klassisk nordisk litteratur. Läses direkt i webbläsaren

Internationella biblioteket En samling av länkar till e-böcker och ljudböcker på andra språk som är fria att ladda ner.

Världens bibliotek E-böcker och ljudböcker på språken arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Mer tips på gratis e-böcker finns på Inetmedia

Fria ljudböcker för nedladdning

LibriVox tillhandahåller ljudböcker som bygger på fria texter på alla språk. Frivilliga läser in böckerna, som sedan publiceras i form av mp3-filer och alltså kan laddas ner. De flesta inläsningarna är på engelska, men många andra språk finns representerade.

Talböcker

Talböcker är böcker som är inlästa på cd-rom, så kallade DAISY. Talböcker är avsedda för dig med läsnedsättning och kan lånas på biblioteket. Läs mer om talböcker.

Bifogade filer