Bild: Inuse Consulting ©

E-böcker och e-ljudböcker

Välkommen att låna e-böcker och e-ljudböcker från Elib!

Låna e-böcker och e-ljudböcker via appen Biblio:

För att låna bibliotekets e-böcker behöver du bara ditt lånekort och en pinkod. Detta skaffar du på biblioteket.
Lånetiden är 28 dagar och du kan göra 2 lån/vecka, enstaka titlar kan finnas tillgängliga endast för kortare utlån.
Du behöver inte lämna tillbaka e-boken. När lånetiden är utgången försvinner boken automatiskt.

Förberedelser (om det är första gången du ska låna):

1. Ladda ner appen Biblio (kallas ibland Biblio library på iPhone/iPad). Finns i Play butik för Android och i Appstore för iPhone/iPad.
2. Öppna appen och välj Kultur i Väst under bibliotek. Skriv sedan in ditt lånekortsnummer och din pinkod och tryck på logga in. (Du måste även bocka i rutan att du godkänner användarvillkoren)

Att låna:

1. Öppna appen Biblio
2. Tryck på menyn. Där kan du välja mellan att bläddra bland kategorier eller söka fram boken.
3. När du hittat boken du vill låna så tryck på omslaget och sedan på låna. Obs! Var noga med att kolla så att du lånar boken i rätt format (e-bok eller e-ljudbok).
4. Gå in på "mina lån" som du hittar under menyn och du kan läsa/lyssna direkt.

Andra sätt att låna e-böcker:

Lånetiden är 28 dagar, men enstaka titlar finns endast tillgängliga för kortare utlån.
Du får låna maximalt två e-böcker under en vecka.
Du behöver inte lämna tillbaka e-boken. När lånetiden är utgången går boken inte att läsa längre. Bokens ikon är fortfarande synlig i din "bokhylla" i läsaren, men du kan inte läsa den. För att läsa den på nytt måste du låna den från e-biblioteket.

Förberedelser (om det är första gången du ska låna):

1. Hämta appen Aldiko ifrån Play butik.
2. Skapa ett Adobe-ID på account.adobe.com.
3. Öppna appen och gå in på menyn och tryck på "Om". Välj "DRM-Konton" och sedan "Lägg till DRM Konto" och logga in med ditt Adobe-ID.

Att låna till Android:

1. Gå in på kulturivast.elib.se och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod.
2. Leta upp den bok du vill låna. Klicka på titeln och sedan på låna.
3. Tryck på ladda ner.
4. Du öppnar e-boken genom att dra ner listen på telefonens/surfplattans överkant och klicka på filen du precis laddat ner. Filens namn slutar på .acsm.
5. Boken kommer nu öppnas i Aldiko och du kan börja läsa.

Att låna till iPhone/iPad:

1. Gå in på kulturivast.elib.se och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod.
2. Leta upp den bok du vill låna. Klicka på titeln och sedan på låna.
3. Tryck på ladda ner och välj sedan att öppna filen i Aldiko.
4. Boken kommer nu öppnas i Aldiko och du kan börja läsa.

Har du ytterligare frågor eller vill veta mer om tjänsten är du välkommen att fråga någon ur personalen.

Mer information om att låna böcker elektroniskt

E-böcker:

Android:
Låna och ladda ner till Android surfplatta/telefon

IPhone/IPad:
Låna och ladda ner till Iphone/Ipad

Läsplattor:
Låna och ladda ner till läsplattor

PC/Mac
Låna och ladda ner till PC/Mac

E-ljudböcker:

Android:
Låna till Android surfplatta/telefon

IPhone/IPad:
Låna till Iphone/Ipad

PC/Mac:
Låna till PC/Mac

Fria e-böcker att hämta på nätet - ett urval

Litteraturbanken Ett urval svenska klassiker i vid bemärkelse. Texterna läses direkt i webbläsaren. Vissa kan också laddas ner i pdf- eller epub-format.

Manybooks.net 28 000 e-böcker. Flest på engelska men ett femtiotal på svenska. Många olika format att välja mellan.

Projekt Gutenberg Över 33 000 titlar i epub-format för läsning på dator, läsplatta eller mobil. Många olika språk representerade, även svenska.

Projekt Runeberg Klassisk nordisk litteratur. Läses direkt i webbläsaren

Internationella biblioteket En samling av länkar till e-böcker och ljudböcker på andra språk som är fria att ladda ner.

Världens bibliotek E-böcker och ljudböcker på språken arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Mer tips på gratis e-böcker finns på Inetmedia

Fria ljudböcker för nedladdning

LibriVox tillhandahåller ljudböcker som bygger på fria texter på alla språk. Frivilliga läser in böckerna, som sedan publiceras i form av mp3-filer och alltså kan laddas ner. De flesta inläsningarna är på engelska, men många andra språk finns representerade.

Talböcker

Talböcker är böcker som är inlästa på cd-rom, så kallade DAISY. Talböcker är avsedda för dig med läsnedsättning och kan lånas på biblioteket. Läs mer om talböcker.

Bifogade filer