Barn och unga

På biblioteket finns många olika saker att göra. Låna böcker, läsa och vara med på olika aktiviteter. Upptäck vad som passar just dig!

Bokklubben

Vi träffas en gång i månaden för att fika och prata om den bok vi läst. Vid sista tillfället får du välja en av böckerna. Vi har tre olika åldersgrupper: 10-12 år, 13- 16 år eller 16-19 +(se Unga vuxna) Anmälan via e-post: barnungabibliotek@alingsas.se

Bokhyllehäng

För dig mellan 8-12 år. Häng på bibliotekets barnavdelning och läs, skriv, pyssla, prata böcker och få boktips. Anmäl dig inför den eller de träffar du vill gå på via vår hemsida www.alingsaskulturhus.se

Lovaktiviteter

Under skolloven har vi särskilda aktiviteter på biblioteket. Det kan vara författarbesök, läsutmaningar, work-shops och tävlingar. På sommarlovet kan du till exempel vara med i Sommarboken och på jullovet i Vinterboken. På sportlovet, påsklovet och läs/höstlovet händer det också något extra. Håll utkik efter vad som händer i vårt program och på vår hemsida.

Sagostunder

På fredagar kl. 10.30 är det sagostund på biblioteket. Se aktuellt program för start- och slutdatum. De sagor vi läser riktar sig till barn i åldern 3-6 år.

50 böcker

För att bekanta sig med både nya vänner och älskade barnboksfavoriter har vi valt ut 50 bilderböcker att läsa för barn i förskoleåldern. Vi kallar det "Läs tillsammans: 50 böcker att läsa innan du blir 7". Kom in till bibliotekets barnavdelning och hämta häftet eller skriv ut här nedan. När en bok är läst sätt ett kryss bredvid bilden på boken. När häftet är ifyllt ta med det till biblioteket. Då får barnet ett fint diplom.

Här finns häftet:
/sites/default/files/content/wysiwyg/hafte_50_bocker_att_lasa_2020_1.pdf

De små barnens bok

Som en välkomstgåva får alla nyblivna föräldrar De små barnens bok att ge till sitt barn. Ett presentkort delas ut på Barnavårdscentralen, BVC, som tas med till biblioteket.

https://www.kulturivast.se/desmabarnensbok

Vi har träffar för föräldragrupper där vi berättar om barnets språkutveckling och tipsar om bra böcker. Personalen på BVC bokar tid för dessa träffar.

Fröpåsen

I fröpåsen finns det tio pekböcker och en skiva med musik för det lilla barnet. Lånetiden är 5 månader. Fröpåsen finns till för att roa, inspirera, väcka lek- och läslust. En fröpåse som får barnet att växa.

4-årsboken

I samband med 4-årskontrollen på BVC får barnet ett presentkort att ta med till biblioteket. Barnet får då själv välja en bok som gåva ur bibliotekets skattkista.

Särskilda avdelningar på biblioteket

Äppelhyllan och talböcker

För de barn och ungdomar som har svårt att läsa böcker med tryckt text finns anpassad media. På Äppelhyllan står böcker med Bliss, teckenspråk, TAKK och taktila böcker.
Här hittar du också böcker för och om barn och unga med funktionsvariationer.

Behöver man tillgång till talböcker hjälper biblioteket till med att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus, en katalog med digitala talböcker. Tjänsten är gratis. Boka tid på närmaste bibliotek.

Familjehylla

På biblioteket finns familjehyllan med litteratur och tidskrifter om barn och föräldraskap; graviditet, förlossning, barns utveckling, barnmat, tonårstrots och mycket annat.

Temahylla

På bibliotekets barnavdelning finns en temahylla med bilderböcker inom särskilda ämnen. De handlar om:

 • Bokstäver
 • Familjen
 • Färg och form
 • Förr i tiden
 • Genuspedagogik
 • Kompisar
 • Krig och flykt
 • Kroppen
 • Känslor
 • Miljö
 • Missbruk pch psykisk ohälsa
 • Samhälle
 • Siffror
 • Sorg och saknad
 • Titta och hitta
 • Årstider

Böcker på andra språk

På biblioteket finns det barn- och ungdomsböcker på många olika språk. Fråga om du behöver hjälp med att hitta till rätt språk och rätt läsnivå.

Böcker utan text

På bibliotekets barnavdelning finns en hylla med Silent books, böcker utan text. Med en bok utan text kan barn och vuxen samtala fritt kring bilderna och göra en egen berättelse. Vad lägger du märke till? Vad händer på bilderna? Vad tror du händer sedan? Här finns möjlighet att med egna ord ta del av en bilderbok oavsett vilket språk du talar.

Kontakt

Alingsås bibliotek
Barnavdelningen
0322-616601
E-post: barnungabibliotek@alingsas.se