Månadens boktips

Barn |

Unga Vuxna |

Vuxna |

Juni 2022

 

Bilderböcker

 

En hemlig väg – Katarina Strömgård

Åtta små kattungar – Ulf Nilsson

Tänk att ha en hemlig vän. Det har Lo, en hemlig katt som heter Silvring. Lo längtar efter sin mormor, men mormor är på sjukhus och Lo får inte hälsa på för hon är sjuk. Vilken tur då att Silvring känner till en hemlig väg som går hela vägen till mormor på sjukhuset. Och vilken tur att Lo och Silvring kan turas om att bära varandra när den ene inte orkar längre. Lycka är att ha en hemlig vän!

Hur ska man kunna hålla reda på åtta små kattungar? Mimmis katt Missan har fått kattungar, åtta söta i olika färger. Men nu har kattungarna vuxit och när Missan en dag bestämmer sig för att ta en liten paus från sina ungar och hoppar ut genom fönstret blir det minst sagt kaos. Mimmi vet inte vad hon ska göra när alla kattungarna försvinner åt olika håll.  
.

 

Hcf   

                                                                                      

Forntidsglimtar – Bronsåldern – Anna-Karin Andersson

Skolavslutningen – Johanna Schreiber

Hur levde vi människor för 3000 år sedan, på bronsåldern? Ja, helt säkert kan vi inte veta men med hjälp av olika spår och fynd som hittats på särskilda platser i Sverige kan vi få en bild av vad som hände då. I sex olika berättelser kan du läsa om barn som är med om spännande, märkliga och farliga saker. En av dem heter Nordvind och kvällen när den här berättelsen utspelas är det en mycket speciell eld-ceremoni byn. Någon i gruppen kommer att få ett meddelande från elden, en syn. Det ska sedan ristas in i en stor sten. Bara det inte blir Nordvind som får eldens budskap, han vet inte om han vågar prata inför alla om något så viktigt. Men den som ser bilden i elden måste också berätta det.

Äntligen är det skolavslutning och Elvira, Arvid och Leo, som tillsammans har Hemliga klubben, ser fram emot ett långt och spännande sommarlov. Men det börjar med en katastrof. Elvira råkar tappa bort hela klubbkassan så de måste på något sätt få tillbaka dem. Det ända sättet verkar vara att bryta sig in på rektorns kontor efter att skolan har stängt. Hur ska detta gå? Följ med Hemliga klubben på en riktigt spännande start på sommarlovet.

Hcg     

                                                                                  

Athena: Till sista droppen – Elin Ek

Hajtänder - Anna Woltz

Äntligen sommarlov! Athena och kompisen Ronja ska börja sommarlovet i en stuga på landet utan föräldrar! Till en början tillbringar Athena och Ronja sin tid med att bada och sola, men de upptäcker snart att det är något som inte stämmer. Vattnet verkar ta slut och alla brunnarna i stugområdet Järnbacka verkar sina. Alla måste spara på vattnet, alla utom den nyöppnade restaurangen Hamngolfen som verkar ha vatten både till poolen, duscharna, disken och till att tvätta båtar. Hur går det ihop? Helt klart ett nytt fall för Rädda-Jorden-Klubben.Håller vattnet på att ta slut för alltid eller går det att förhindra

Atlanta har gett sig själv i uppdrag att cykla runt den glittrande sjön Ijselmeer i Holland. Hon har legat vaken på natten och räknat ut hur lång tid det kommer att ta. Hennes familj går och väntar på ett provsvar och något måste göras. Kanske kan hon vrida klockan tillbaka till tiden innan mamma blev sjuk. Då de var en glad seglarfamilj och hon själv en liten flicka som trodde att det alltid var sommarlov. Redan efter 5 kilometer krockar Atlanta med Finley. Finley är osams med sin mamma och på rymmen. Han har dessutom tagit sin mammans magiska hajtänder. Hon behöver dem nu när hon har uppkörning för sitt körkort. Med tolv frallor i packningen ger de sig iväg tillsammans längs den spikraka fördämningsvallen.