Månadens boktips

Barn |

Unga Vuxna |

Vuxna |

Maj 2021

 

Bilderböcker

(Kurran och Pigan på djupt vatten finns även som e-bok på Libby)

Kurran och Pigan på djupt vatten – Lisa Moroni

Stora faran av Matilda Ruta

Det är jättevarmt i Kurrans och Pigans skog och det har inte regnat på länge. Det är så torrt i skogen så bäcken har torkat, det finns inget vatten. Vännerna måste ta sig till sjön för att kunna svalka sig i hettan. Väl där träffar de grodan, som inte helt frivilligt, lär Kurran att simma och de blir snart nya vänner. En dag händer något fruktansvärt – Pigans luftmadrass flyter ut på det djupa vattnet, och hon som inte kan simma! Ska Kurran våga sig ut på djupa för att hjälpa sin vän?

I Strandskogen, där brorsan och lillasyster bor, väntar alla på att den stora faran ska komma. Ingen vet vad det är eller hur den ser ut, inte ens varför den är farlig, men alla är rädda för den. Till och med de vuxna.En natt kryper barnen ut i stora tallen för att spana efter stora faran i kojan. När faran kommer blir lillasyster nyfiken och smyger ut för att titta på den, hon måste ju få veta hur den ser ut....  hur ska detta gå?

 

Hcf

(Hemma i mitt hus finns även som e-bok på Libby)                                                                                                          

Hemma i mitt hus- Gabi Frödén

Kattvännen- Malin Eriksson Sjögärd

Lou bor i en lägenhet i ett stort hyreshus tillsammans med sin pappa. I samma hus bor också Lous bästis Jemima med sin familj och  bröderna Henning och Holger som de också leker med. Lou brukar tänka att de bor i ett stort träd och hon och Jemima leker att de är fåglar.De har fler grannar i olika åldrar med olika livsöden och vi får lära känna alla lite.

Detta är en jättefin bok som tar upp vänskap, separation, nya vänner, livet och döden.

Los mamma och hennes pojkvän Sam har köpt en gammal skola i en liten by för att öppna ett pensionat. Lo är inte alls glad åt detta och det verkar invånarna i byn inte heller vara.Konstiga saker händer när de kommer dit, det verkar som att någon eller några försöker att driva bort dem från byn.

Lo blir vän med Ove, en liten speciell man med många katter som är lite utanför i samhället. Vad är det för konstigt med Ove? Och vilka är det som gömmer sig i buskarna?

En lite mystisk och spännande bok som är svår att lägga ifrån sig.

Hcg

(Resebyrån Främmande Världar finns även som e-bok på Libby)                                                                                                           

Resebyrån Främmande Världar- L D Lapinski

Högst upp på listan- Elin Holmström

När 12-åriga Flick Hudson flyttar med sina föräldrar och sin lillebror från lägenheten i stan till ett nytt hus på landsbygden har hon inte så höga förväntningar. En dag råkar hon av misstag gå in i en liten resebyrå när hon är på upptäcktsfärd i byn – Resebyrån Främmande Världar, där träffar hon Jonathan och först är de lite avvaktande mot varandra men snart finner de varandra och Jonathan visar Flick vägen till främmande, magiska världar.

En dag reser Jonathan och Flick till staden Femlykta, som är mittpunkten av alla magiska världar, och där märker de att allt inte står rätt till. Saker försvinner, gator, hus och till och med människor. Kan Flick och Jonathan rädda Femlykta Stad? För  att göra det måste Flick ge sig ut i ännu outforskade världar och detta kan bli väldigt farligt….

Rut bor varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Hon är van vid det men det kan bli lite rörigt ibland då mamma och pappa vägrar prata med varandra.

Mamma jobbar mycket, hon har inte så mycket tid över till Rut som måste klara sig ganska mycket själv när hon är där. Det som Rut gillar bäst är innebandy, det hon inte gillar med innebandyn är att Phebe börjat i laget. Hon är dryg och taskig mot Rut. Som tur är så är även Ruts bästa kompisar med. Men nu är det innebandycup och det är det bästa Rut vet. Spelarna måste ta sig dit själva, mamma hinner inte köra