E-böcker och e-ljudböcker

Låna e-böcker hos Alingsås bibliotek!

Vår leverantör av e-böcker och e-ljudböcker heter Overdrive och appen du använder heter Libby. Här hittar du e-böcker och e-ljudböcker på främst svenska och engelska. Lånetiden är 21 dagar. Lånet lämnas automatiskt tillbaka när lånetiden är slut. Som låntagare hos oss kan du låna upp till 8 e-böcker och 8 e-ljudböcker under en trettiodagarsperiod, alltså totalt max 16 lån om du använder båda formaten. Du ha max 8 titlar lånade samtidigt.

Låna ifrån dator/webben:

1. Gå in på alingsas.overdrive.com och logga in med ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
  2. Sök fram den bok du vill ha och tryck på låna. Bekräfta sen igen att du vill låna boken.
  3. Du finner alla dina lån under Mitt konto > Lån. Därifrån kan du läsa och ladda ner böckerna. Lånen synkroniseras även i appen.

Låna i appen Libby:

1. Installera appen Libby via Playbutik (Android) eller Appstore (iPhone/iPad)
  2. Öppna appen och följ instruktionerna för att hitta till Alingsås bibliotek och fyll i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
  3. Sök fram den titel du vill låna och tryck på Låna.
  4. Dina lån finns under Bokhylla > Lån och kan läsas direkt. Är du ansluten till Wi-Fi laddas också böckerna ner så att de blir tillgängliga offline.
    • För att läsa/lyssna tryck Öppna bok.
    • För att återlämna tryck Hantera Lån > Återlämna i förväg
    • För att förnya lån tryck Hantera Lån >

På hemsidan https://alingsas.overdrive.com hittar du fler lästips än i appen Libby under rubriken Samlingar. Om du lånar på hemsidan så synkroniseras lånen automatiskt med appen under förutsättning att du använder samma lånekort på båda ställena.

Fria e-böcker att hämta på nätet - ett urval

Litteraturbanken Ett urval svenska klassiker i vid bemärkelse. Texterna läses direkt i webbläsaren. Vissa kan också laddas ner i pdf- eller epub-format.

Manybooks.net 28 000 e-böcker. Flest på engelska men ett femtiotal på svenska. Många olika format att välja mellan.

Projekt Gutenberg Över 33 000 titlar i epub-format för läsning på dator, läsplatta eller mobil. Många olika språk representerade, även svenska.

Projekt Runeberg Klassisk nordisk litteratur. Läses direkt i webbläsaren

Internationella biblioteket En samling av länkar till e-böcker och ljudböcker på andra språk som är fria att ladda ner.

Världens bibliotek E-böcker och ljudböcker på språken arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Mer tips på gratis e-böcker finns på Inetmedia

Fria ljudböcker för nedladdning

LibriVox tillhandahåller ljudböcker som bygger på fria texter på alla språk. Frivilliga läser in böckerna, som sedan publiceras i form av mp3-filer och alltså kan laddas ner. De flesta inläsningarna är på engelska, men många andra språk finns representerade.

Talböcker

Talböcker är böcker som är inlästa på cd-rom, så kallade DAISY. Talböcker är avsedda för dig med läsnedsättning och kan lånas på biblioteket eller digitalt. Läs mer om talböcker.