Jonas Alströmer

Byst i brons på sockel

Konstnär: Aron Sandberg (1873-1959)

Plats: Stora torget

Installationsår: 1905 (i samband med 220-årsjubiléet sedan Alströmers födelse)

Inskription på sockeln: Jonas Alströmer, svenska slöjdernas fader

Bysten av Jonas Alströmer (1685-1761) är beskostad av medel insamlade på initiativ av Claes Adelsköld (1824-1907). Staden upplät plats för bysten på Stora torget och bekostade även sockel och anläggning av en plantering runtom, till summan av 250 kr. Bysten tillverkades hos Otto Meyers gjuteri i Stockholm.

Om konstnären:
Aron Sandberg föddes i Gränna och utbildade sig där i trähuggeri. Efter utbildningen flyttade han till Stockholm där han fick arbete i en träsnideriverkstad och fortsatte sin utbildning vid Tekniska skolan. Ett stipendium möjliggjorde en vistelse i Paris 1906–1908 där han besökte olika skulpturskolor på dagarna och tecknade kroki på kvällarna. Helgerna använde Sandberg  till att studera samlingarna av assyriska, egyptiska och grekiska skulpturer på Louvren.

Sandberg har utfört ett flertal monumentala arbeten, ofta i nära samarbete med arkitekter. Bland hans monumentala arbeten märks bland annat en Kristusfigur i trä för Patologiska institutionens gravkapell i Uppsala, Blanchemonumentet i Stockholm, en minnestavla i Adolf Fredriks kyrka, portreliefer för Sundsvalls enskilda bank, Engelbrektsmonumentet vid Stadshuset, skulpturutsmyckning av Mjölby stadshus och en mängd dekorationsfigurer på fastigheter i Stockholm och övriga landet. Vid sidan av dessa arbeten, som huvudsakligen är utförda i marmor eller granit, modellerade han mindre prydnadsföremål med alldagliga händelser och modellerade medaljer.

 

Mer info

Artikel om Aron Sandberg på Wikipedia.

Information om Jonas Alströmer sammanställd av Alingsås museum.

 

 

Tillbaka till information om den offentliga konsten

Offentliga konstverk


Med handväskan som vapen

Våren

Vem får sättas på piedestal

Jonas Alströmer

Den magiska ormbunken

Prinsessan Hapunda

Cosmic Love

Twisted Sisters

Speglingar

Vattenbäraren

Grekiska fester

Påfågel

Lek med boll

Rum för vindar

Treklang

Komposition

Hjortar

Citron

Kajor

Lekande barn