Vem får sättas på piedestal

Emalj

Konstnär: Mia Frankedal (f. 1957)

Plats: Kiosken, Lilla torget

Installationsår: 2017

Vem får sättas på piedestal? heter verket i emalj av konstnären Mia Frankedal som installerades 2017 på Lilla torgets kiosk. Konstnären fördjupade sig i platsen förr och nu och har plockat in vad hon anser vara Alingsås färger. I verket syns kajorna, änderna och Alströmers fru, som här får sitta på just en piedestal. Om man tittar tvärs över ån, mot stora torget så finns en skulptur där Alströmers byst sitter på piedestal.

Om konstnären:
Mia Frankedal är intresserad av utforskandets och upptäckandets processer och framställer gärna tänkvärda motsatspar i sina verk. Hennes bilder ofta små betydelsebärande anakronismer med lätt skruvad innebörd.

Frankedal har utvecklat en egen metod för att arbeta med emalj,  som hon också undervisar i. Det är emaljfärg som bränns i glas och emaljugn i 820 grader på glas eller metall och kan överföras genom sprutmetod eller screentryck. Metoden lämpar sig bra i offentlig konst. Hon undervisar konstskoleelever och är utbildningsansvarig på Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg

 

Mer information:

Mia Frankedals hemsida.

 

Tillbaka till information om den offentliga konsten

Offentliga konstverk


Med handväskan som vapen

Våren

Vem får sättas på piedestal

Jonas Alströmer

Den magiska ormbunken

Prinsessan Hapunda

Cosmic Love

Twisted Sisters

Speglingar

Vattenbäraren

Grekiska fester

Påfågel

Lek med boll

Rum för vindar

Treklang

Komposition

Hjortar

Citron

Kajor

Lekande barn