Prinsessan Hapunda

Muralmålning

Konstnär: Jade Rivera (f. 1983)

Plats: Kulturskolan

Installationsår: 2019

Muralkonstverket är inspirerat av en mexikansk folksaga om en ung kvinna, Prinsessan Hapunda, som bodde på den halvmåneformade ön Yunuén i Pátzcuarosjön. En dag nåddes hon av vetskapen att en krigarhär från en avlägsen by planerade att röva bort henne för att ge som hustru till deras kung.

Hapunda sökte sig till sjön för tröst och klev ned i det mörka vattnet. Strax efter att hon kommit ner under ytan dök hon upp igen, men nu i formen av en vit häger som för alltid skulle leva fridfullt vid sjön.  Så småningom anlände fler vita hägrar och än i dag kan de ses runt sjön. Det sägs att den dagen hägrarna försvinner kommer  Pátzcuarosjön att torka ut.

Jade Rivera (f. 1983 Peru) växte upp i Lima. Hans nyfikenhet för konst väcktes tidigt och vid 17 års ålder började han studera på konstskola med hoppade sedan av och för att börja arbeta som självlärd konstnär. Rivera arbetar både med miniatyrer och stora väggmålningar, det är dock för de storskaliga väggmålningarna i olika delar av världen som Rivera har blivit mest känd.

Verket är en del i muralkonstprojektet Artscape Saga som 12 av Göteborgsregionens kommuner deltog i under sommaren 2019. Verken, med tillhörande saga samlades i en bok. Boken finns att köpa för 150 kr i Kulturhuset.

 

Film om projektet Artscape Saga

 

Mer information

Jade Riveras hemsida

Jade Rivera på instagram

Alingsåshem (på vilkas fastighet målnignen är uppförd) intervjuar Jade Rivera och följer processen.

 

Tillbaka till information om den offentliga konsten

Offentliga konstverk


Med handväskan som vapen

Våren

Vem får sättas på piedestal

Jonas Alströmer

Den magiska ormbunken

Prinsessan Hapunda

Cosmic Love

Twisted Sisters

Speglingar

Vattenbäraren

Grekiska fester

Påfågel

Lek med boll

Rum för vindar

Treklang

Komposition

Hjortar

Citron

Kajor

Lekande barn